BIST 9.909
DOLAR 32,47
EURO 34,70
ALTIN 2.435,93
HABER /  POLİTİKA

Demirtaş'tan Erdoğan'a barış çağrısı

BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş Şemdinli'den Başbakan Erdoğan'a seslendi

Abone ol

BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş Başbakan Erdoğan'a barış çağrısı yaptı.

Artık anaların gözyaşları akmasın diyen Demirtaş, '' Çaresiz olduğumuz için değil, korktuğumuz için değil, anaların gözyaşı hatırına çağrı yapmak istiyorum. Allah, Peygamber hatırına çağrı yapmak istiyorum. Bu barışı sağlayalım, bu çözümü el birliği ile gerçekleştirelim.

Artık bu topraklarda çok fazla kan aktı ve halen akıyor, çok insan ölüyor yazıktır. Eğer cesursan bu barışı sağlayalım. Barışın yolunu biliyorsun, Sayın Öcalan’la görüşün, KCK ve BDP ile görüşün. Bu barışın çözümünü el birliği ile sağlayalım.'' dedi.
Beraberindekilerle birlikte yüzlerce araç konvoyuyla yola çıkan Selahattin Demirtaş, Şemdinli Kaymakamlık Çeşmesi’nde kadınlar ve partililer tarafından çiçeklerle karşılandı. İlçe merkezinde geniş güvenlik önlemleri alınırken, Demirtaş da Kaya Spor Tesisleri’nde gerçekleştiren ilçe 2. Olağan Kongresi’ne katıldı. Kongrede bir konuşma yapan Selahattin Demirtaş, Şemdinli’de son 3 aydan beri yaşananların Ortadoğu’nun gündemini belirleyecek bir konumda olduğunu söyledi. 

SİLAHLA TANKLA ÇÖZÜM OLMAZ

Her gün bu ilçede cenazelerin kaldırıldığını ifade eden Demirtaş, hükümetin savaş politikalarının çözüm olmadığını, olmayacağını kaydetti. Hükümetin askeri politikalarının Kürt sorununda çözüm olmayacağını; silahla, tankla çözüm olamayacağını ifade eden Demirtaş, “Başbakan ve onunla beraber onur meselesi yapan AK Parti hükümetine, savaş politikasının çözüm olmadığını anlatmaya çalıştık. Biz bugüne kadar ölümle, kanla gurur duymadık. Biz her zaman barışın ve kardeşliğin çözümünü anlatmaya çalıştık. Şemdinli’de bu savaş politikasının iflas ettiğini, Şemdinli’de halkın iki aydır size verdiği mesaj budur. Daha önce Şemdinli konusunda söylediğim şeyleri Başbakan ısrarla onur meselesi yaptı. Ben savaş politikasının çözüm olmadığını belirttim” dedi.

Bugüne kadar hiçbir zaman ölümle, kanla gurur duymadıklarını da söyleyen Demirtaş, “Her zaman çözümle, barışı ve kardeşliği anlatmaya çalıştık. Şemdinli’de halkın vermek istediği mesaj budur. Kürtleri silah ve savaşla teslim alma politikanız iflas etmiştir. Şemdinli halkının 2 aydır ısrarla vermek istediği mesaj budur” diye konuştu.

ERDOĞAN'A BARIŞ ÇAĞRISI

Şemdinli’den Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a seslenen Demirtaş, “Çaresiz olduğumuz için değil, korktuğumuz için değil, anaların gözyaşı hatırına çağrı yapmak istiyorum. Allah, Peygamber hatırına çağrı yapmak istiyorum. Bu barışı sağlayalım, bu çözümü el birliği ile gerçekleştirelim. Artık bu topraklarda çok fazla kan aktı ve halen akıyor, çok insan ölüyor yazıktır. Eğer cesursan bu barışı sağlayalım. Barışın yolunu biliyorsun, Sayın Öcalan’la görüşün, KCK ve BDP ile görüşün. Bu barışın çözümünü el birliği ile sağlayalım.

Eğer cesaretiniz varsa, siyasette cesur iseniz çözümün yolu budur. Tekrarlıyorum bu çağrıyı, korktuğumuz ve çaresiz olduğumuz için yapmıyorum, çözüme ve barışa yürekten inandığım için yapıyorum. Haklıların hatırı, akan kanın hatırı için yapıyorum bu çağrıyı, AK Parti’nin ve Başbakanın ciddiye almasını bekliyorum. Bu işi uzatmanın anlamı yoktur. Savaşsız, silahsız, kansız da biz bu sorunu çözebiliriz. Kürt halkının taleplerine saygılı yaklaşırsa, ciddiye alınırsa, yeni anayasada müzakere açarsa, ciddi ve samimi yaklaşırsa bizde BDP olarak katı sunacağız” ifadelerini kullandı.

SAYIN ÖCALAN İMRALI'DAN ÇIKARTILSIN

Şemdinli’de yaptığı çağrının karşılık bulmasını beklediğini kaydeden Demirtaş, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“İmralı’da dört duvar arasında tuttuğunuz halk iradesine saygı duymanızı bekliyoruz. Sayın Öcalan’ın İmralı’dan çıkarılarak müzakere yapmasını istiyoruz. Şemdinli ve halkın talebi budur. Kürt halkının beklentileri budur. Eğer hükümetten ciddiyet ve samimiyet görürsek barış için gönlümüzü ve elimizi açık tutacağız. Başbakan Yardımcısı, Diyarbakır’da Kürtçe anadilde savunma olması gerektiğini söylüyor. ‘Bu konuda yasal düzenleme yapacağız’ diyor. Bu geç kalmış bir adımdır.

HANGİ AY, HANGİ YIL BU ADIM ATILACAK

3 yıldır arkadaşlarımız kendi anadillerinden tek kelime savunma yapabilmek içir direnirken, AK Parti buna sesiz kalmıştır. Böyle küçük küçük adımlarla 3-5 yılda bir atılacak adımlarla sorun çözülemez. Madem Kürtlerin anadiline saygınız var, madem Kürtçeye karşı değilseniz, o halde neden bekliyorsunuz. Programını bir kereden çıkarıp açıklayınız, bu programın açıklanması için kaç yüz kişinin ölmesini bekliyorsunuz? Bir yol hartası dahilinde Kürt halkının taleplerini hayata geçirin. Bu savaşın derinleşmesini beklemeyin, Kürt halkının binlerce siyasetçisini, belediye başkanlarını zindanlara atarken, diğer taraftan siyasetten konuşamazsınız, bütün bunların çözümünün bir politika, bir yol haritası şeklinde Başbakan çıkıp açıklamalıdır. Ne zamana kadar bu sorunu çözecek; hangi ay, hangi yıl bu adımı atacak. Bunları tek tek açıklayacak, zindanları ne zaman boşaltacak, dağların inişinin yollarını, demokratik özerklik ne zaman açıklanacak, anadilde eğitimin yolunu ne zaman açıklayacak, çıksın cesurca açıklasın".