BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Kürtçe savunmada çarpıcı iddia!

KCK ana davasının 59. duruşmasında Hatip Dicle savunmasını Kürtçe yaptı, mahkeme heyeti de mikrofonu kapatmadı...

Abone ol

Diyarbakır'daki KCK ana davasının önceki gün yapılan 59. duruşmasında eski milletvekili Hatip Dicle Kürtçe savunma yaptı.

Mahkeme heyeti mikrofonu kapatması. Diyarbakır Barosu Başkanı Mehmet Emin Aktar, Hatip Dicle'nin konuşmasını Türkçeye tercüme etti. Daha önce Kürtçe savunma yapılınca mikrofonu kapatan mahkeme heyeti bu kez sanık Dicle'nin konuşmasına izin verdi.

ANA DİLDE SAVUNMA YASAĞI KALKACAK

Başbakan Erdoğan AK Parti Kongresi'nde, yardımcısı Bülent Arınç ise Diyarbakır da "Ana dilde savunma yasağının kalkacağını" söylemişti. KCK davaları yaklaşık dört yıldır Kürtçe savunmaya izin verilmemesi nedeniyle ilerlemiyor.

Tarag gazetesinin haberibe göre; eski DEP Milletvekili ve DTK Eşbaşkanı Hatip Dicle ile ilgili deliller arasında Abdullah Öcalan'ın görüşme notları da yer aldı. Dicle'nin katıldığı ve yasadışı olarak ifade edilen eylemler ise şöyle sıralandı:

"Mehmet Uzun'un cenaze töreni", "Demokratik Çözüm yürüyüşü", "Koşuyolu patlamasının yıldönümü etkinliği", "Newroz", "2009 yılında Türkiye'ye giriş yapan Barış Grubu üyeleri için Batıkent Meydanı'nda düzenlenen karşılama töreni" ve "Diyarbakır Büyükşehir Beklediyesi tarafından organize edilen Dicle Kültür Sanat Festivali".

ÖZAL BİZİ ÖCALAN'IN YANINA GÖNDERDİ

Duruşmada söze Kürtçe başlayan Dicle, "1993 yılında parlamenterdim. Rahmetli Turgut Özal, ateşkesin sağlanması için bizi Lübnan'a Sayın Öcalan 'ın yanına gönderdi. Öcalan'la o zamana dayanan tanışıklığımız var. Görüşme notlarında benden söz etmesi, bir talimat değil tanımış olduğu bir kişi ile ilgili görüşleri ve önerileridir" dedi.

AVUKATI SÖZLERİNİ ÇEVİRDİ

Mahkeme heyeti, Kürtçe savunma yapan Dicle'yi susturmadı. Bu sırada Dicle'nin sözlerini Avukat Mehmet Emin Aktar Türkçe'ye çevirdi. Taraf'a konuşan Aktar, "Bu durum biraz spontane gelişti, mahkemenin Kürt savunmaya izin verilmesi olarak yorumlanamaz" dedi.

Duruşma, savunmaların ardından 8 Ekim'e ertelendi.