BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  SAĞLIK

Çikolatanın hiç bilinmeyen sırrı

Son yapılan araştırma çikolatanın hiç bilinmeyen bir yönünü ortaya çıkardı. Çikolata acıyı dindiriyor...

Abone ol

Çikolatanın insanı olumlu etkilediği uzun zamandır biliniyor. ABD ve İngiltere'de yapılan son bilimsel araştırmalar, çikolatanın bilinmeyen diğer etkilerini ortaya çıkardı.

Neuroscience adlı dergide bugün yayımlanacak olan araştırmada, çikolata yemenin veya su içmenin beyinde acıyı dindiren bir bölgeyi uyardığı kaydedildi.

ABD'nin Illinois eyaletindeki Şikago üniversitesinde görevli nöroloji profesörü Peggy Mason ve meslektaşı Hayley Foo, çikolata yemeye başlayan veya su içmeye başlayan kişinin bu iki maddeyi tüketmeye devam etmekten kendi alamadığını vurguluyor.

Araştırmacılar, su içmenin sakıncalı olmadığını ama fazla çikolata tüketmenin gittikçe daha fazla Amerikalının kurbanı olduğu obeziteye yol açtığının altını çizdi.

Acıyı dindiren etki

Araştırmada, altı ara sıra ampul tarafından aşırı ısıtılan kafesteki deney farelerinin, ampul yanıp kafesin altını ısıtınca yanmamak için ayaklarını kaldırdıkları ama su veya çikolata verildiğinde daha uzun süre kafesin zeminine bastıkları tespit edildi.

Araştırmacılar, böylece kobayların su veya çikolatadan dolayı acıya duyarsız kaldıklarını saptadıklarını kaydetti.

Bilim adamları ayrıca, beyinlerinde acıyı dindiren bölgenin yedikleri çikolata veya içtikleri su tarafından uyarılmasından sonra da kobayların çikolata yemeye veya su içmeye devam ettiklerini tespit etti.

Profesör Peggy Mason, "Besin elimizin altında bulununca onu, kendimizi frenlemeden tüketmeye başlıyoruz çünkü beynimiz bize o yönde komut veriyor" dedi.

AGRESİF OLUYORLAR

"British Journal of Psychiatry"dergisinin ekim ayı sayısında yayımlanan araştırmaya göre çocuk yaşta fazlaca şeker çikolata tüketenler, yetişkin çağda, çok fazla şekerleme yemeyenlere göre daha “agresif” oluyor.

Cardiff Üniversitesi bünyesinde yapılan uzun soluklu araştırma, incelemeye katılan 30'lu yaşlardaki saldırgan davranışlar sergileyen deneklerin üçte ikisinden fazlası, 10 yaş civarı oldukları dönemde her gün şeker ve çikolata tükettiğini ortaya koyuyor.

Buna karşın araştırmaya katılan “sakin” yetişkinlerin yarısından da azının her gün şekerli gıda almadığı tespit edilmiş.

Tahammül yeteneği gelişmiyor

17 bin 500 İngiliz üzerinde yapan araştırma 1970 yılında doğanları kapsıyor.

Araştırmayı yürüten bilim adamaları, küçük yaşlarda her gün şeker ve çikolata yiyen çocukların tahammül yeteneklerini geliştiremedikleri ve sabırlı olmayı öğrenemediklerini belirtiyor. Araştırmanın sonucuna göre de bu durum, yetişkinlik çağında “duygusal ve ani tepkilerle bağlantılı saldırgan davranışlara” yol açabiliyor.

Uzmanlara göre, dengeli beslenme sadece çocukların sağlığına iyi gelmekle kalmıyor, saldırgan davranışları da önleyebiliyor.

(Kaynak: Deutsche Welle)