24 Mayıs 2012
Piyasalar
  • IMKB55.755
  • Euro2,3225
  • Dolar1,8475
  • Altın619,49
  • İstanbul
    21°C

     
  • Ankara
    24°C

     
  • İzmir
    22°C

     

EĞİTİM

20 Nisan 2010 Salı 09:450 Yorum4284 okunma

Cevahir ve Şukufe KPSS'de soru oldu


Yengesiyle yasak aşk yaşayan ahlaksız Behlül’ün ardından, Geniş Aile’nin sempatik serserisi Cevahir ve komşu kızı Şukufe de memur adaylarının karşısına soru olarak çıktı
 
KPSS’de Behlül sorusunu çözen memur adayları, bu sefer de Geniş Aile’nin mizahi karakteri Cevahir ve onun vazgeçemediği aşkı Şukufe’yle karşılaştı. KPSS adayları; hiçbir işe yaramayan, babası tarafından ‘Faydasız’ lakabı takılan ve Ufuk Özkan’ın canlandırdığı Cevahir’in içinde bulunduğu ruh halinin hangi kimlik statüsüne girdiğini çözdü. Bir başka deneme sınavında da Zuhal Topal’in oynadığı Şukufe’nin 65 yaşındaki hali göz önüne getirildi. KPSS adaylarına deneme sınavı hazırlayan İhtiyaç Yayıncılık Gelişim ve Öğrenme Psikolojisi Zümre Başkanı Dr. Muhammet Genç, güncel hayatta takip edilen film ve dizileri eğitimde pozitif yönde kullandıklarını belirtti. Daha önce de Aşk-ı Memnu dizisinde yengesiyle birlikte olan ve Kıvanç Tatlıtuğ’un canlandırdığı Behlül’ü sınav sorusu yapan Dr. Muhammet Genç, Ezel üzerinde de karakter analizi çalışması yürüttüğünü ifade etti.
 
CEVAHİR KPSS’DE

Yeni bir sektör halini alan, edebi eserlerden uyarlandığında kitap satışını artıran ve herkesin kendinden bir şeyler bulmaya çalıştığı dizilere dayanarak hazırlanan KPSS deneme sınavı sorularının öğrenme üzerinde pozitif etki yaptığı saptandı. Daha önce Kurtlar Vadisi ve Aşk-ı Memnu’dan KPSS deneme sınavı sorusu hazırlayan İhtiyaç Yayıncılık, bu sefer de aynı metodu Geniş Aile’de denedi. Türkiye genelinde 25 bin memur adayının girdiği KPSS 4. deneme sınavında, Geniş Aile’nin serserisi Cevahir soru oldu. Öğrenme psikoloji 1’inci soruda çıkan Cevahir; kendi yeteneğinin farkına varamayan, girdiği her işi batıran ve faydasız biri olarak görüldü. Ufuk Özkan’ın canlandırdığı karakterinden yola çıkılarak James Marcia’nın ‘Kimlik Statüleri Kuramı’ öğretilmeye çalışıldı. Cevahir’in ‘Komşu Kızı’ lakabını taktığı Şukufe ise; Türkiye geneli 5. deneme sınavının 2’inci sorusunda yer aldı. 6 kimsesiz çocuğa gönül anneliği yapan ve 65 yaşında olan Şukufe’nin; Cevahir veya Koyu Bilal ile evlenmemesi üzerine düştüğü kararsız tutum göz önüne getirildi. Memur adayları, Şukufe sayesinde Erik Erikson’un “Psikososyal Gelişim Kuramı”nı pekiştirdi.
 
ÖĞRENMEYİ SAĞLIYOR

Dizilerin güncel hayatta çok fazla yer almaya başladığını ve memur adaylarının büyük bir bölümü tarafından takip edildiğini belirten İhtiyaç Yayıncılık Gelişim ve Öğrenme Psikolojisi Zümre Başkanı Dr. Muhammet Genç, söz konusu soru tekniğine zihin çivisi adı verildiğini iletti. Daha önce Kurtlar Vadisi, Aşk-ı Memnu ve Galatasaray-Fenerbahçe derbisinden sorular hazırlayan Dr. Muhammet Genç, şöyle söyledi: “Memur adaylarının büyük bölümü dizi izliyor. Geniş Aile de en çok takip edilenler arasında. Bu nedenle adaylara daha sıradan bir örnek verseydik algılamada pekiştirmeyi sağlayamazdık. Öğrenciler günlük yaşamda sık sık espri konusu olan ve mizahi bir boyutta irdelenen Cevahir ve Şukufe sayesinde daha kolay öğrendi.” Dr. Muhammet Genç, Türkiye geneli KPSS deneme sınavlarından birinde de; yengesi Bihter’le yasak aşk yaşayan Behlül karakterinin içinde bulunduğu durumu anlatan Aşk-ı Memnu’dan da soru hazırlamıştı. 
 
Darısı Ezel’in başına
 
En çok izlenen diziler arasında atv’de yayınlanan ve başrolünü Kenan İmirzalioğlu, Tuncer Kurtiz ile Cansu Dere’nin paylaştığı Ezel’in de yer aldığını ileten Dr. Muhammet Genç, “Önümüzdeki sınavlarda da Ezel’den soru hazırlamayı düşünüyorum. Çünkü Ezel dizisi çok fazla takip ediliyor. Bay ve bayan memur adaylarının dizi hakkında sık sık konuştuklarına tanık oluyorum. Fakat henüz dizinin karakter analizini tam olarak yapamadım. Eğer karakterleri tam anlamıyla çözersem buradan da bir soru çıkartacağım” ifadesini kullandı.
 
KPSS ADAYLARINA SORULAN CEVAHİR VE ŞUKUFE SORULARI:
 
Soru: 1)Cevahir geniş ailesi ile birlikte yaşayan 30 yaşında, ilgi ve kabiliyetlerinin farkında olmayan, sık sık farklı farklı davranışlar sergileyen, bir gün mantı dükkânı açan, bir başka gün mafyacılık oynayan bir serseridir. Ancak bu durumundan şikâyetçi olmadığı gibi durumunu değiştirmek için bir arayışa da girmemektedir. Tabiri caizse rüzgâr nereye götürürse oraya giden bir kişidir. Babası onu zamanında gereği gibi yönlendirmediğinden, onu annesinin insiyatifine bıraktığından son derece pişmandır ve ona “Faydasız” lakabı ile hitap etmektedir.
Yukarıda verilen bilgiler dikkate alındığında Cevahir’in kimlik durumunun Marcia’nın kimlik statülerinden hangisi için uygun bir örnek olduğu söylenebilir?
 
A) İpotekli  B) Moratoryum
C) Ters       D) Dağınık
E) Engellenmiş
 
ÇÖZÜM

1. Cevahir dağınık kimlik statüsündedir. Çünkü dağınık kimlik statüsündeki bireyler çeşitli kimlik seçeneklerini incelemiş olsalar dahi yaşamlarında belli bir yönelme yapamamışlardır. Bununla beraber bir kimlik bunalımı da yaşamamaktadırlar. Genellikle bu kişiler etkileşimin ve yönlendirmenin en az olduğu ailelerde yetişmektedirler.  CEVAP: D
 
SORU: 2) Zamanyolu Haber Radyosu’nda yayınlanan “Gölgedekiler” adlı programda kendisiyle röportaj yapılan Şukûfe Hanım: “40 yaşına kadar geçimimi sağlamak için çalıştım. Bu sebeple evlenemedim. Abim ve eşi bir trafik kazasında vefat edince onların iki çocuğunu büyüttüm. Bu arada yetiştirme yurdundaki dört çocuğa da gönüllü annelik yaptım. Çok şükür onları da yetiştirip adam ettim. Karnımda değil ama gönlümde büyüttüğüm altı çocuğum var. Çok mutlu ve gururluyum. Şimdi 65 yaşındayım. Zaman zaman acaba gençken peşimden koşan Kara Bilal veya Faydasız Cevahir ile evlense miydim diye düşünsem de aslında hâlimden çok memnunum.” der.
Erikson’un psikososyal kişilik gelişimi kuramına göre yukarıdaki bilgilere dayanarak Şukufe Hanım ile ilgili aşağıdaki sonuçlardan hangisine varılabilir?
 
A) Kardeşinin iki çocuğuyla birlikte, yetiştirme yurdundaki dört çocuğa annelik yapıp, onları yetiştirdiğinden üretkenlik duygusu kazanmıştır.
B) Kara Bilal veya Faydasız Cevahir ile evlenmediğinden uzaklık duygusunu geliştirmiştir.
C) Uzun yıllar geçimini sağlayabilmek için çalıştığından başarıya karşı yetersizlik krizini olumlu atlatmıştır.
D) Yaşamının son yıllarını yalnız geçirdiği ve bu duruma üzüldüğü için ego bütünlüğüne ulaşamamıştır.
E) Yetiştirme yurdundaki çocuklara gönüllü annelik yaptığından yalıtılmışlık duygusundan kurtulmuştur.
 
ÇÖZÜM

2. Şukufe Hanım, takriben 30 ile 60 yaşlar arasında yaşanan üretkenliğe karşı durgunluk dönemini kardeşinin iki çocuğuyla birlikte yetiştirme yurdundaki dört çocuğa da annelik yaparak başarılı bir şekilde atlatmıştır. Ancak evlenemediğinden şikâyetçi değildir. Bu nedenle uzaklık (yalıtılmışlık) duygusunu yaşadığı söylenemez. Başarıya karşı yetersizlik çatışması okul yıllarında ortaya çıkmaktadır ve verilen bilgilerden bu döneme ilişkin bir sonuca ulaşmak mümkün değildir. Ayrıca Şukufe Hanım yaşamının son yıllarını yalnız geçirmesine karşın bu durumdan memnun olduğundan ego bütünlüğüne ulaşamadığı sonucuna da varmak doğru değildir. Yalıtılmışlık duygusu genç yetişkinlik döneminde başkaları ile ilişki kurmada sorun yaşanmasıyla ortaya çıkar. Verilen bilgilerden hareketle Şukufe Hanım’ın gönüllü annelik yapmasının onu yalıtılmışlıktan kurtardığına dair bir bilgiye de ulaşılamamaktadır. Dolayısıyla doğru cevap A seçeneğidir. CEVAP: A

 
Bu elma her derde deva!
 
Güncel24 Mayıs 2012541 Kez İzlendi!
Gül'ün ABD temasları Twitter'daCumhurbaşkanı Abdullah Gül, ABD'nin San Francisco kentindeki temaslarını, ''Twitter''dan takipçileriyle paylaştı.
Güncel24 Mayıs 2012432 Kez İzlendi!
PKK'nın finansör kaçakçıları adliyede PKK'ya finansal destek sağlayanlar adliyeye getirildi
Yaşam24 Mayıs 2012
100 operasyonla bu hale geldi7339 Kez İzlendi!
Magazin24 Mayıs 2012
Acun Ilıcalı'nın kaşı yarıldı13506 Kez İzlendi!
Magazin24 Mayıs 2012
Yapımcılarıyla davalık olan ünlüler8942 Kez İzlendi!
Güncel24 Mayıs 2012230338 Kez İzlendi!
Regaip Kandili'nde böyle dua edinAllah (c.c) katında zamanların değerleri birbirine eşittir. Ancak öyle zamanlar vardır ki o zamanlarda öyle hadiseler olur ki, o vakte diğer zaman dilimlerinden daha üstün bir değer kazandırır.
Magazin24 Mayıs 201218129 Kez İzlendi!
Günün en çarpıcı gazete manşetleriGünün en önemli gelişmelerini manşetlerine taşıyan gazetelerin 1. sayfalarını sizler için derledik. İşte gazete manşetleri...
Yaşam24 Mayıs 2012
Bu kareler gerçekten şaşırtıyor40850 Kez İzlendi!
Güncel23 Mayıs 2012
Rizeli çay üretici gerildi4836 Kez İzlendi!
Magazin23 Mayıs 2012
Arda ve Sinem'in barış sonrası ilk pozu!71411 Kez İzlendi!
Güncel23 Mayıs 201215899 Kez İzlendi!
Memur eylemi savaş alanına döndüDiyarbakır’da iş bırakma eylemi yapan memurlar, 4 ayrı koldan Dağkapı Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti.. Bir anda savaş alanına dönen cadde ve sokaklarda tazyikli suya hedef olan 1 kişi fenalık geçirdi.

Güncel23 Mayıs 20129033 Kez İzlendi!
Memur eylemine coplu müdahaleMersin'de memurların grev yaptığı sırada Kamusen üyesi yaklaşık 1000 kişi hastane caddesinden Ak Parti ilçe binasına yürümek isteyince polis müdahalesiyle karşılaştı.

Güncel23 Mayıs 2012
Yeni işin hayırlı olsun11165 Kez İzlendi!
Güncel23 Mayıs 2012
Aile boyu çok çılgın bir eylem!14341 Kez İzlendi!
Kültür-Sanat23 Mayıs 2012
Eurovision yarı finaline nineler geldi58859 Kez İzlendi!
Magazin23 Mayıs 201223061 Kez İzlendi!
İşte 2012'nin en seksi kadınıÜnlü oyuncu Leonardo DiCaprio’nun eski sevgilisi İsrail asıllı model Bar Refaeli, erkek magazin dergisi Maxim tarafından 2012 yılının en seksi kadını seçildi. 26 yaşındaki model, birinciliğini Twitter’da kutladı.
Magazin23 Mayıs 201215799 Kez İzlendi!
Haluk Bilginer boşanıyor mu?Zuhal Olcay'dan Aşkın Nur Yengi aşkına boşanan Haluk Bilginer'in evliliğinin üstünde kara bulutlar dolaşıyor
Güncel23 Mayıs 2012
Abdullah Gül'ün dosta vefası9124 Kez İzlendi!
Güncel23 Mayıs 2012
Memur grev yaptı, hayat durdu14368 Kez İzlendi!
Magazin23 Mayıs 2012
Hangi ünlü isim nereli?55297 Kez İzlendi!
Medya23 Mayıs 201218313 Kez İzlendi!
Günün en bomba gazete manşetleriGünün en önemli gelişmelerini manşetlerine taşıyan gazetelerin 1. sayfalarını sizler için derledik. İşte gazete manşetleri...
Güncel22 Mayıs 201212131 Kez İzlendi!
Sınırda kaçakçılık operasyonu7'si er rütbesinde asker, 1'i polis, 58 kişi gözaltına alındı.
Magazin22 Mayıs 2012
Evlenmek üzereyken ayrılan ünlüler112151 Kez İzlendi!
Yaşam22 Mayıs 2012
İşte o anlar 37349 Kez İzlendi!
Dünya22 Mayıs 2012
Kudüs'ün bilinmeyen yüzü46163 Kez İzlendi!
Güncel22 Mayıs 201213127 Kez İzlendi!
Şehit babaya yürekleri dağlayan vedaKulp ilçesi kırsalında terör örgütüne yönelik yürütülen operasyonda, top silahının kazayla patlaması sonucunda şehit düşen polis memuru Akın Bayram (40) için Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar'ın katılımıyla Diyarbakır'da tören düzenlendi.
Sağlık22 Mayıs 201227336 Kez İzlendi!
Farketmeden kilo vermenin yolları!Diyetisyen Derya Zünbülcan farketmeden kilo vermenin sırlarını yazdı...

İşte 'Farketmeden Kilo Verdiren 12 Altın Kural'

1. Kilo vermek istiyorsanız öncelikle yanlış bilgilerden arınmalısınız. Ekmeğimi çıkartsam bana yeter, ya da yediklerini yarıya indirirsem zaten kilo verebilirim gibi düşünceler yeterli ve dengeli beslenerek sağlıkla kilo verme kavramından oldukça uzakta düşüncelerdir. Bu gibi düşüncelerin arınarak zihninizi diyete hazır hale getirmelisiniz.
Haber22 Mayıs 2012
Haliç Köprüsü'nde büyük tehlike!29351 Kez İzlendi!
Magazin22 Mayıs 2012
Işıltısı ekrandan taşan güzeller43281 Kez İzlendi!
Güncel22 Mayıs 2012
Valilik önünde pompalıyla dehşet saçtı4631 Kez İzlendi!
Daha fazla galeri ▼
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
İLGİLİ HABERLER
Diğer Sitelerİnternethaber Yayın Grubu Tüm Hakları Saklıdır © 2000-2011 - İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz
Tel : +90 212 266 99 99  /  Faks : +90 212 266 98 98
Yükleniyor...