BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Baykal'dan Meclis'te çok ağır söz

Meclis'te grubu adına söz alan Baykal, Anayasa değişikliklik paketinin Erdoğan'ın projesi olduğunu iddia etti.

Abone ol

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, ''Anayasa değişiklik paketinin, Recep Tayyip Erdoğan projesi olarak Parlamentonun gündemine geldiğini'' söyledi.

CHP lideri deniz Baykal, TBMM Genel Kurulu'nda görüşmelerine başlanan Anayasa değişikliği teklifinin tümü üzerinde, grubu adına söz aldı.

Tarihi bir oturum yapıldığını ifade eden Baykal, Anayasa'nın bundan önce 16 kez değiştirildiğini, 177 maddeden 85'inde değişiklik yapıldığını anımsattı.

Bu değişikliğin, en kapsamlı ve dikkate değer paketlerinden biri olduğunu ifade eden Baykal, ''Sadece değiştirmeyi amaçladığı madde bakımından bunu söylemiyorum: Anayasanın özünü, ruhunu, temelini ilgilendiren değişiklikleri amaçladığı için bu, geçmiş Anayasa değişikliklerinden daha temel bir değişiklik'' dedi.

''DİĞER 16 DEĞİŞİKLİKTEN FARKI''

Baykal, bu 17. Anayasa değişikliğinin, diğer 16'sından köklü bir şekilde farklı olduğunu vurgulayarak, ''Nedir bu farklılık? Bugüne kadarki değişikliklerin tümü, sadece iktidar partisinin kararlaştırdığı, tercihiyle şekillenmiş, onun gündeme getirdiği Anayasa değişikliği niteliğinde değildi. Şimdi ilk kez, çok köklü, anayasamızın temellerini ilgilendiren bir anayasa değişikliği paketi, sadece iktidar partisinin, kendi gündeminin bir parçası olarak, kendi zihniyetinin doğrultusunda, kendi tercihleri icabına göre değiştirilmek istenmektedir...

Anayasa, bir mutabakat belgesidir. Anayasa, bir siyasi partinin zihniyetinin damgasını vuracağı bir çerçeve olamaz, olmamalıdır. Daha kapsamlı, geniş, genel mutabakatı yansıtan belge olmalıdır. Ama şimdiki paket, tamamen parti içi olay, bir AKP projesi, hatta bu bir Sayın Recep Tayyip Erdoğan projesi olarak parlamentonun gündemine gelmiştir'' dedi.

''TÜRKİYE'Yİ BÜTÜNLEŞTİRMESİ GEREKEN...''

Baykal, Anayasa değişikliğinin, çiftçinin, esnafın, işsizin, ekonominin talebi değil, AK Parti'nin talebi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın projesi ve ihtiyacı olduğunu savundu.

Anayasanın Türkiye'yi birleştirdiğini dile getiren Baykal, şunları kaydetti:

''Siyasi partiler tartışır, mücadele eder. Toplumda başka mücadeleler vardır. Bütün bu mücadeleleri kucaklayacak olan ana belge, Anayasa'dır. Anayasa bütünlüğü etrafında hepimiz o tartışmaları götürürüz. Şimdi Türkiye'yi bütünleştirmesi gereken, bizatihi Anayasa'nın kendisi, Türkiye'yi ayrıştıran, parçalamaya yönelik çok tehlikeli kamplaşmanın kaynağı haline dönüşecek.

Sadece bir siyasi partinin iradesine dayatılmış bir Anayasa söz konusu olabilir mi? Geçmişteki 16 değişikliğin hiçbirinde böyle bir dayatma yokken, niye acaba seçime 1 yıl kala, parlamentonun siyasi dengeleri çok köklü bir değişim geçirdiği halde başka partiye itibar etmeden, 'dediğim dedik' diye bir Anayasa dayatmanın makul, kabul edilebilir bir tarafı var mı?'' şeklinde konuştu.

Baykal, "Bu proje, üniformasız ve apoletsiz bir şekilde yargıyı işgal etme girişimidir. Başbakan 'cübbeleri çıkarın' dediği yargıçlara kendi cübbesini giydirmek istiyor" dedi.