BIST 9.717
DOLAR 32,55
EURO 34,94
ALTIN 2.442,01
HABER /  DÜNYA

Casus uçak gerilimi tam gaz

ABD ile İran yönetimi arasında başlayan casus uçak krizi tam gaz devam ediyor. İşte iki ülkeden gelen son açıklamalar..

Abone ol

ABD Başkanı Barack Obama'nın, İran'ın ele geçirdiği RQ-170 Sentinel casus uçağını resmi olarak İran'dan geri istediklerini belirtmesinin ardından, Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, İran'dan olumlu bir yanıt beklemediklerini ifade etti.

Devrim Muhafızları komutanı Hüseyin Salami ise hafta sonunda uçağın geri verilmeyeceğini söylemişti.

Obama, Irak Başbakanı Nuri el Maliki ile düzenlediği ortak basın toplantısında kendisine yöneltilen bir soru üzerine, "Size gizli istihbarat konularıyla ilgili açıklama yapamam. Uçağın geri verilmesini istedik. İranlıların nasıl cevap vereceğini göreceğiz" dedi.

Clinton ise "İran'ın bugüne dek sergilediği tavırlar nedeniyle taleplerine olumlu bir yanıt almayı beklemediklerini" söyledi. Savunma Bakanı Leon Panetta ise İran'ın casus uçağı geri vereceğini beklemediğini, ancak talepte bulunmalarının önemli olduğunu söyledi.

Clinton, "Diplomatik bir yaklaşıma yönelik tabii ki güçlü bir inanç duyuyoruz. İranlıların diyalog kurduğunu görmek istiyoruz ve son 3 yılı aşkın sürede bu diyaloğu sağlamak için uğraştık. Bu girişimler etkili sonuç vermedi, ancak pes etmiyoruz" dedi.

"GERİ VERMEYECEĞİZ"

İran televizyonları, Pazar günü ele geçirilen Sentinel casus uçağın görüntülerini yayımlamıştı. Aynı gün açıklamada bulunan Orgeneral Hüseyin Salami, İran hava sahasının ihlal edilmesinin "düşmanca bir eylem" olduğunu belirtmiş ve "büyük bir karşılık görebileceği" uyarısında bulunmuştu.

Orgeneral Salami, "Gizli ve önemli istihbarat elde etmek amacıyla bir ülkenin ulusal güvenliğine yönelik eylemde bulunan tarafa, kullandığı saldırganlık sembolü geri verilmez" ifadesini kullanmıştı.

TAKLİDİ ÜRETİLECEK

İran, General Salami'nin açıklamalarından bir gün sonra RQ-170 Sentinel uçağının taklidini üreteceğini açıkladı.

İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu üyesi Perviz Sururi, uçağın "şifrelerini çözmek üzere olduklarını ve bundan sonraki aşamanın uçağın üretimine geçmek olacağını" söyledi.

Sururi, "yakın bir gelecekte casus uçağın seri üretimine geçecek duruma geleceklerini" belirtti.

Sururi, RQ-170 Sentinel'in aynısını üretmek için Rusya veya Çin'in yardımına ihtiyaç duymadıklarını ve bu ülkelerin, uçağın incelenmesi ve üretimine dahil olmayacaklarını söyledi.