BIST 10.046
DOLAR 32,28
EURO 34,65
ALTIN 2.412,33
HABER /  POLİTİKA

Bakan Yıldız'dan hodri meydan

Nükleer enerji santrali için verilen teklifleri beğenmeyen muhalefet milletvekillerine Bakan Taner Ylıdız'dan hodri meydan.

Abone ol

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Akkuyu Nükleer Güç Santrali projesinde verilen enerji birim fiyatıyla ilgili firmalara, ''Hodri meydan diyorum, bu tarz fiyatlar verebilecek, bu  tür teklifleri getirecek firmalar varsa, iktidardan, muhalefetten tanıdığı olan firma varsa, haber versin. Bu teklifleri bekliyoruz'' çağrısında bulundu.

Yıldız, TBMM Genel Kurulunda, bakanlığının bütçesi üzerinde yaptığı konuşmada, nükleer güç santralleriyle ilgili 40 yıl içinde 4 büyük ihale yapıldığını ancak bu ihalelerin sonuçlandırılamadığını, elektrik temini ve sanayiyle ilgili gelişmelerin sağlanamadığını söyledi.

Nükleer santral ihalesine sadece Rusya'dan teklif geldiğini anımsatan Yıldız, dünyadaki fiyatlar, ülke şartları, yeni geliştirdikleri model de dahil olmak üzere bir çalışma yaptıklarını, görüşmelerde bu modeli oluşturmalarının çok isabetli olduğu konusunda fikir birliğine varıldığını kaydetti. Yıldız, modelde, bir firmanın gelip santrali yaptığını, parasını aldığını, işletmecisinin ise o ülkenin işletmecisi olduğunu kaydetti. Yıldız, dünyada 442 işletmede santral bulunduğunu, inşa halinde ise 63 tane olduğunu ifade etti.

Yıldız, Türkiye'de yapım firması, finansman sağlayıcısı, işletmecisinin tedarikçi tarafından sağlanacağını, bunun karşılığında fiyat garantisiyle birlikte fiks fiyat istediklerini anlattı. Yıldız, nimet, külfet paylaşımında 15 yıllık alım garantisinden sonra bütün karlardan yüzde 20 payın Hazineye aktarıldığından kimsenin bahsetmediğini, oysa bunun anlaşmanın en önemli maddesi olduğunu belirtti.

Bakan Yıldız, 12,35 dolar/centlik fiyatın, değişik şekillerde dile getirildiğine işaret ederek, üst ve alt fiyatlarına sınır konulduğunu, 15,5 dolar/centin geçilemeyeceğini kaydetti.

12,35 dolar/centin sabit fiyat olduğuna işaret eden Yıldız, şu anda bununla ilgili bazı firmalarla konuştuklarını bildirdi. Yıldız, ''Bu fiyattan verebilir misiniz?'' dediklerinde, ''Veremeyiz'' yanıtını aldıklarını anlattı. Bakan Yıldız, sözlerini şöyle tamamladı:

 ''Çünkü Rusya, hükümetten 7 milyar dolarlık krediyi enjekte ederek, bu fiyatı fizibil hale getirdi. Bununla ilgili dünyaya duyuruyoruz, internette yayımlıyoruz, varsa bu tarz fiyattan verebilecek olanlar, Hazine garantisi olmaksızın. Biz ihale ettik, bir ülke, firma geldi. 12,35 dolar/centi, ikinci firma verdi de onun üzerinden ihale mi yapmadık? Arkadaşlar ikinci firmanın gelmesini bekliyoruz, ülkenin kalkınmasını bu oranda durdurduk, bekleyelim, ne zaman gelecek. Kusura bakmayın, bunları diyemeyiz. Hodri meydan diyorum, bu tarz fiyatlar verebilecek, bu  tür teklifleri getirecek firmalar varsa, iktidardan, muhalefetten tanıdığı olan firma varsa, haber versin. Bu teklifleri bekliyoruz.''

Yıldız, Botaş International Limited Şirketi'nin (BIL) zarar ettiğine yönelik eleştirileri yanıtlarken, ilk anlaşması 1999'da yapılan bu anlaşmanın, 2010 yılına getirdiği rakamın, 95 milyon dolar zarar olduğunu ifade etti. Yıldız, 2042'ye kadar Türkiye'ye getireceği zararın 1,1 milyar dolar olduğunu belirtti.

Konsorsiyum üyelerine, ''Hükümet olarak hukuken sizden bir alacağımız yok ama bu sürdürülebilir anlaşma değildir. Defaten bu parayı istiyoruz. Siz 72 milyon dolar ciro yapacaksınız, biz zarar edeceğiz. Böyle taksimat olmaz'' dediklerini, süre verdiklerini belirten Yıldız, ''Bize 'siz haklısınız' dediler. 100 milyon dolar geriye dönük zararlarımızı ödeyecekler. Bunun karşılığı 2042'ye kadar 3,7 milyar dolarlık kar etmek kaydıyla, toplam 4,7 milyar dolarlık formül değişikliği yaptık. Eğer BIL'den bahsedeceksiniz bundan da bahsedeceksiniz'' diye konuştu.