BIST 9.717
DOLAR 32,48
EURO 34,92
ALTIN 2.437,65
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Bukowski yine konuşulacak

Amerikalı yazar Charles Bukowski'nin taslak halindeki yazıları Huntington kütüphanesine bağışlandı.

Abone ol

Ünlü Amerikalı yazar Charles Bukowski'nin dul eşi, yazarın aralarında kitap taslakları, şiirler ve günlükler olan binden fazla belgeyi içeren ''mirasını'', Huntington Kütüphanesine bağışladı.

Bukowski'nin dul eşi Linda Lee Bukowski, yazarın bol alkollü, barlı ve cinsellikle dolu yaşamının hikayesi olan belgeleri, Huntington Kütüphanesi müzesine bağışladığını söyledi.

Belgelerin skandal yaratacağını belirten Linda Lee, ''Bu durum, onu keyiflendirecek, hatta gülmekten katılacak'' diye konuştu. Binden fazla belgeden oluşan arşivde, seks, şiddet ve alkol içerikli metinler, 1982'de yazdığı ''Ham on Rye'' romanının el yazılı  düzeltmeler içeren taslağı, film senaryoları ve 1940'lardan kalma şiir günlükleri ve yazarın doldurduğu at yarışı kuponları da yer alıyor. Uzmanların 1 milyon dolardan fazla değer biçtiği koleksiyonun bağışlandığı Huntington müzesi yetkilileri, bu bağışın kendileri için çok heyecan verici olduğunu kaydetti.

Birçok kuruluşun koleksiyona talip olduğu, ancak Bukowski'nin eşinin, ''sıklıkla ziyaret ettiği için'' Huntington'ı tercih ettiği belirtiliyor. 16 Ağustos 1920'de Almanya'da doğan, 3 yaşında ailesiyle birlikte ABD'ye göç eden Bukowski'nin, şiddet ve sevgisizlik içinde geçen çocukluğu, ''sıra dışı, sarsıcı, ahlaksız'' olarak nitelenen edebi üslubunu oluşturan en önemli nedenler arasında sayılıyordu.

''Serserilerin yanında rahatımdır, çünkü ben de serseriyim. Kanun sevmem, ahlak sevmem, din sevmem, kural sevmem. Toplumun beni şekillendirmesinden hoşlanmam'' diyen Bukowski, yapıtlarında bu sözlerinin arkasında durdu.

''Yalın, gerçekçi ve alaycı dil'' kullanan Bukowski'nin, 40'tan fazla kısa öykü, roman ve şiir kitabının birçoğu Türkçeye de çevrildi. ''Pulp'' romanını bitirdikten sonra 9 Mart 1994'te 73 yaşındayken California'da ölen Bukowski'nin cenazesi, Budist rahipler tarafından yönetilmişti.