BIST 9.916
DOLAR 32,47
EURO 34,87
ALTIN 2.431,72
HABER /  DÜNYA

Zerkavi savaş çıkaracakmış

Geçtiğimiz hafta hava saldırısıyla öldürülen Zerkavi'nin evinde yapılan aramada şok belgeler ele geçirildi.

Abone ol

Irak'ta geçen hafta öldürülen, El Kaide'nin Irak kanadının lideri Ebu Musab Zerkavi'nin, ABD ile İran arasında savaş çıkarmayı amaçladığı ileri sürüldü.

Irak Başbakanı Nuri El Maliki'nin ofisinden yapılan açıklamada, Zerkavi'nin öldürüldüğü hava saldırısında yerle bir olan evin enkazında bulunan belgelerin içeriği hakkında bilgi verildi ve Zerkavi'nin, ABD ile Irak'taki Şii müttefiklerinin arasındaki ilişkiyi bozmayı planladığı, böylece İran ile ABD arasındaki savaş ihtimaline güç katmayı amaçladığı iddia edildi.

Açıklamada, bilgilerin, El Kaide'nin izlediği siyaset ile devrik Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'e bağlı gruplar arasındaki ilişkiyi belgelediği ifade edildi.
Bilgilere göre El Kaide'nin, ABD'nin başka bir ülkeyle savaşmasını, üzerindeki baskıdan kurtulmak için en iyi yol olarak gördüğü de kaydedildi.

Amerikan kuvvetleri ile Şii lideri Mukteda Sadr'a bağlı Mehdi ordusu arasında 2004 yılında çıkan çatışmalara değinilen bilgilerde, bunun El Kaide'ye sağladığı çıkar vurgulanıyor.

Bilgilere göre, direnişçilerin, kendilerine yönelik operasyonlarla yandaş çekmede başarısız kalmaları neticesinde güç kaybettiği ve direnişe canlılık katmak için taktik değişikliğine ihtiyaç duyduğu ortaya çıkıyor.
Nitekim bilgilerin içeriğine dair açıklamayla ilgili yorumlarda, belgelerde kullanılan dil ile El Kaide'nin internette daha önce yayımlanan açıklamaları arasında benzerlik olmadığına dikkat çekiliyor. Örnek olarak, El Kaide'nin internetteki açıklamalarında ABD'ye Haçlı benzetmesinin yapıldığı, ancak açıklanan belgelerde benzer bir dil kullanılmadığı gösteriliyor.