BIST 10.056
DOLAR 32,26
EURO 34,81
ALTIN 2.426,03
HABER /  GÜNCEL

Araç lastiklerine dikkat

Konya Emniyet Müdürlüğü, yolculuğa çıkacak sürücülere, araç lastikleri uyarısı yaptı.

Abone ol

Konya Emniyet Müdürlüğü, tatil hazırlığı yapan ve yolculuğa çıkacak sürücülere, araç lastiklerine dikkat etmeleri uyarısında bulundu. Konya Emniyet Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, yaz tatilinin gelmesiyle birlikte trafikte araç kullanımının artacağı, vatandaşların can ve mal güvenliği açısından araç lastiklerine gereken önemin gösterilmesi gerektiği belirtildi.

Kauçuk, kord bezi ve çelik teller ile çeşitli kimyasal maddelerin birleşiminden oluşan ve aracın yer ile temasını sağlayan önemli bir parça olarak tanımlanan lastiğin aracın ve yükün ağırlığını taşıdığı, motorun gücünü yola aktararak çekiş kuvvetine dönüştürdüğü bildirildi. Araçların en önemli unsuru olan lastiklere dikkat edilmesinin muhtemel kazaların önüne geçeceğinin vurgulandığı açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Lastiklerin, araçta takılı oldukları yerler her zaman aynı kaldığı durumlarda aşınmalar fazlalaşmaktadır. Periyodik olarak lastiklerin yerlerinin değiştirilmesi gerekmektedir. Bu durumda lastiklerin ömürleri uzayacaktır. Diş derinliğinin l.6 milimetrenin altında olmaması gerekir. Bu durumdaki lastiği kullanmak can ve mal emniyeti açısından tehlikeli olduğu gibi kural olarak da yasaktır. Bu kurala uymayanlar 29l8 sayılı Karayolları Kanunu'nun 30/l-A maddesi gereğince cezalandırılır.'' Aşınmaların önlenmesi amacıyla bozuk ve taşlı yollarda yüksek hız yapılmaması, sert fren ve patinaj yapmaktan kaçınılmasının önerildiği açıklamada, şu uyarılarda bulunuldu:

-Lastiğinizi keskin kaldırım kenarlarına sürtmekten kaçının, lastiğinizin kortları hasar görür. -Aracınızı kullanırken yoldaki çukurlara ve tümseklere dikkat edin. Kaldırımlara park etmekten kaçının. -Sıcak havalarda ve ağır yükle sürat yapmayın, lastiğinizin ömrü kısalacaktır. -Dengesiz yük dağılımı bazı lastiklerin üzerine fazla yük binmesi binmesine ve hızlı aşınmaya sebep olabilir. -Rot ve balans ayarsızlığı lastiklerde düzensizlik ve erken aşınmaya yol açar. -Lastik ve jant ebatlarının birbirlerine uygun olmalarına dikkat edin. -Beş yılı geçen dış ve iç lastiklerin dikkatle kullanılması gerekmektedir. Lastiklerin üzerinde çatlaklar oluşmuşsa bu tür lastikler kullanılmamalıdır. -Hasar görmüş veya herhangi bir nedenle hava basıncı çok azalmış lastikle yola devam edilmemelidir. -Belirtilen hız ve yük şartlarını geçmeyin, aksi takdirde lastik arızaları meydana gelecektir. -Aynı ebat ve şekilde lastik kullanın değişik ebat ve şekillerde kullanılan lastiklerin aşınması hızlanır. -Lastik havaları iki haftada bir kontrol edilmelidir. Hava basıncı düşmüşse uygun seviyeye getirilmelidir. -Her 10 bin kilometrede bir ön lastikler arkaya, arkalardakiler ise önlere takılmalıdır.