BIST 10.173
DOLAR 32,27
EURO 34,93
ALTIN 2.438,84
HABER /  POLİTİKA

Baykalın erken seçim inadı

ATO Başkanı Sinan Aygün CHP Lideri Baykal'ı ziyaret etti. Buluşmada Baykal yine hükümete yüklendi.

Abone ol

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, erken seçim konusunun her an Türkiye'nin gündemine gelebileceğini savunarak, ''Hükümet mecbur kaldığı, sürüklendiği için seçim yapma durumunda kalacaktır. Erken seçim kararı hükümet açısından bir iflasın, tükenişin tescili anlamına gelecektir'' dedi.

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün ve yönetim kurulu
üyeleri, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ı parti genel merkezinde
ziyaret etti.

Baykal, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, ATO'nun Türkiye'nin saygın, etkili ve güçlü bir sivil toplum kuruluşu olduğunu ifade ederek, ticaret odalarının ekonominin nabzının attığı kuruluşlar olduğunu vurguladı. Baykal, ATO'nun ekonomik tabloyla ilgili olarak gerçekçi değerlendirmeleri ortaya koyduğunu söyledi.

CHP Genel Başkanı Baykal, gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Bir gazetecinin erken seçime ilişkin sorusu üzerine Baykal, şunları  kaydetti:

''Erken seçim konusu her an Türkiye'nin gündemine gelebilir. Ama öyle anlaşılıyor ki, erken seçim konusu Türkiye'nin gündemine hükümetin tercihi olarak gelmeyecektir. Yani hükümet, iktidar arzu ettiği için Türkiye erken seçim yapma durumunda olmayacaktır. Hükümet ülkeyi yönetemez ekonomiyi kontrol edemez hale geldiği için, iktidar Türkiye üzerinde kontrolünü kaybettiği için, erken seçim ülkenin gündemine gelebilecektir. Hükümet mecbur kaldığı, sürüklendiği için seçim yapma durumunda kalacaktır. Erken seçim kararı hükümet açısından bir iflasın, tükenişin tescili anlamına gelecektir. Hükümet önümüzdeki günlerde erken seçimden söz etmeye başlarsa, bu bir şirket yönetiminin konkordato talep etmesi gibi bir anlam taşıyacaktır. Yani hükümet ülkeyi yönetemez hale geldiği için erken seçim yapmak durumunda kalabilecektir. Bu bir ihtimaldir.''

Baykal, Türkiye'nin giderek sıkıştığını, hükümetin ülke üzerindeki kontrolünün giderek kaybolduğunu ve bunun bir erken seçim dayatması olarak ortaya çıkabileceğini belirtti. Seçimden kaçmanın mümkün olmadığını vurgulayan Baykal, ''Seçimden kaçmak mümkün değildir, ya bu yılın sonunda ya da gelecek yılın sonbaharında Türkiye bir seçim yapacaktır'' dedi.

Baykal, bir gazetecinin, ATO Başkanı Sinan Aygün'ün ''seçim sonrasında bir CHP-DYP-MHP koalisyonu olasılığından söz ettiğini'' anımsatması üzerine, seçim sonrasına yönelik formüllerle ilgilenilmesini doğru bulmadığını söyledi.
Yapılacak bir seçimden sonra ortaya çıkacak tabloya göre nasıl bir hükümet modeliyle yola devam edileceğinin netleşeceğini kaydeden Baykal, hükümet modellerine ilişkin değerlendirilmelerin bu aşamada bir tahmin ya da temenninin ötesinde anlam ifade etmeyeceğini kaydetti.