BIST 10.151
DOLAR 32,27
EURO 34,97
ALTIN 2.458,35
HABER /  GÜNCEL

Sabancı uzlaşma istiyor

Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili polemiklere patronlar klubünden de yorum geldi.

Abone ol

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sabancı, Cumhurbaşkanlığı seçimi konusunda, ''Türkiye'de artık uzlaşma kültürünü yerleştirmemiz gerekiyor'' dedi.

Türkiye Kadın Girişimciler Derneği'nin (KAGİDER) haziran ayı toplantısına konuk olan Sabancı, ''AB ve Ekonomi'' konusunda yaptığı konuşmanın ardından katılımcıların sorularını yanıtlarken, TÜSİAD'ın çok çeşitli raporlar yayınladığını belirterek, ''Hatta bazen bize (çok fazla konu ile uğraşıyorsunuz) diyenler olmasına rağmen biz uğraşıyoruz. Kuvvetli bir ekibimiz var'' dedi.

Sabancı, uluslararası kadın göçüne ilişkin bir soru üzerine,  ''Hakikaten aldığımız bilgiler çok üzücü... Bunun da büyük bölümü kadınları, yabancı kadınları ilgilendiriyor. Bununla ilgili bir rapor çalışması başlattık. Aralık ayında kamuoyu ile bunu paylaşacağız'' diye konuştu.

Sabancı, TÜSİAD'ın 550 üyesi bulunduğunu, bunun yüzde 10-11'inin kadınlardan oluştuğunu ve 11 kişiden oluşan Yönetim Kurulu'nun 3'ünün
bayan olduğunu belirtti.

Ömer Sabancı, ''Seçim konusu gündeme geldi. Artık sağ-sol değil de laik ve antilaik şeklinde bir gelişim var. Sizin yorumunuz nedir?'' sorusu üzerine, ''Şu günlerde söylediğim uzlaşma, uzlaşma, uzlaşma... Türkiye'nin önemli konularında uzlaşma...'' yanıtı verdi.

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ
Ömer Sabancı, bir katılımcının ''Nasıl bir Cumhurbaşkanlığı  modeli?'' sorusu üzerine, şunları kaydetti:

''Bizim söylemek istediğimiz şu; Türkiye'de artık uzlaşma  kültürünü yerleştirmemiz gerekiyor. Önümüzde cumhurbaşkanlığı makamı ile ilgili bir seçim var, daha sonra genel seçimler de var. Biz normal tarihte yapılmasını bekliyoruz. Biz orada, uzlaşma kültüründen,  Türkiye'nin önemli konularından, yerleşmesinden bahsediyoruz. Bugüne kadar da cumhurbaşkanlığı makamı ile ilgili söylediklerimiz ortada, kamuoyunun değerlendirmesine bırakıyoruz.''

Bir televizyon programında AB konusunda gençlerin inançsız olduğuna ilişkin bir değerlendirmenin hatırlatılması üzerine de,  Sabancı, her görüşe saygı duymak gerektiğini belirterek, ''Şimdi 2006 yılındayız. Beklenen süreç 2014-2015 yılları... Bugünden o tarih için birşey söylemek zor'' dedi.

AB ÜYELİĞİ
Türkiye'nin reform sürecini yargıda, sağlıkta, eğitimde, kadın-erkek eşitliğinde hızla devam ettirmek durumunda olduğunu vurgulayan Sabancı, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Avrupa'da bugün anayasayı birkaç ülke onaylamadı. Şimdi 25'e çıktılar. Yakında 26-27'ye çıkmalarını bekliyoruz. Avrupa'da bir birlik sorunu var. O tarih geldiğinde ümit ediyoruz Türkiye beklediğimiz reformları yapmış olacak. Buna inanıyorum. O tarih geldiğinde bir kısım ülkeler referandum yapabilir, oybirliğiyle karar verecekler. Kabul ediyorum. Ama Türkiye de her zaman (ben ülke olarak şu dağınık Avrupa'nın içinde olmak istemiyorum) deme şansına sahip.  Yeter ki bahsettiğimiz reformları öncelikle kendi toplumumuz için yapalım.''