BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.435,10
HABER /  POLİTİKA

BDP'li Kaplan'dan beyaz sayfa tepkisi

TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in yemin krizine ilişkin söylediği 'beyaz sayfa açalım' çağrısına BDP'li Hasip Kaplan'dan tepki geldi

Abone ol

BDP Şırnak milletvekili ve Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in yemin krizinin aşılması için 'beyaz sayfa açılım' önerisine, "Düşünce özgürlüğünün 'terör suçu' sayıldığı bir ülkede beyaz sayfa açılamaz. Tutuklu vekiller ve meclis krizinde Başbakan'ın söylem ve tutumu, beyaz bir sayfa açmanın önündeki en büyük engeli oluşturuyor" yanıtını verdi.

BDP Grup Başkanvekili ve Şırnak milletvekili Hasip Kaplan, önceki gün mecliste Sırrı Sakık ile birlikte görüştüğü TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in sorunların çözümü için 'Beyaz sayfa açılım' önerisi ile ilgili düşüncelerini sosyal paylaşım sitesi Twitter'den paylaştı. Kaplan, 'Türkiye'de beyaz sayfa açmak mümkün mü?' diye başladığı yazısında şöyle devam etti:

"Tutuklu vekiller ve meclis krizinde Başbakan'ın söylem ve tutumu, beyaz bir sayfa açmanın önündeki en büyük engeli oluşturuyor. Yeni bir anayasa uzlaşma ve toplumsal sözleşme ürünü olacaksa hala yollar kapalı. Beyaz sayfa açmak, sadece yeni bir anayasa ile mümkün mü? Anayasanın 90'ıncı maddesini uygulamayan ve niyeti de olmayan yargı- yürütme 'hayır' diyor."

BDP'li Hasip Kaplan özgürlük, güvenlik hakkının asker- polis vesayetine dönüştüğünü, silahlı güçler dizayn edilmeden, modernize ve tarafsızlık sağlanmadan, beyaz sayfanın asla açılmayacağını ifade ederek şunları yazdı:

"Eşit gelir dağılımı, adaletli bir vergi sistemi sağlanmadan da beyaz bir sayfa açılamaz.

Düşünce özgürlüğünün 'terör suçu' sayıldığı bir ülkede beyaz sayfa açılamaz. Demokrasinin üç önemli sac ayağı var. Siyasal, ekonomik, çoğulcu kültürel haklar eşit ve dengeli sağlanmadıkça beyaz sayfa olmaz. Temiz eller operasyonu yapılmadan, hırsız, talan ve soygun düzeni sorgulanmadan beyaz sayfa olmaz. Gizli dinleme, kaset, şantaj, tehdit bitmeden, adil ve bağımsız yargı sağlanmadan beyaz sayfa olmaz. Hükümet programı bugün okunacak. Sadece açıkladığımız birkaç noktada yanıt yoksa, AKP'nin beyaz bir sayfa niyeti olmadığı da açığa çıkar."