BIST 10.277
DOLAR 32,35
EURO 34,86
ALTIN 2.382,37
HABER /  GÜNCEL

Açıkta sigara satışına yasak geldi

Sigara satışına yeni düzenleme geliyor. Açıkta sigara satmak yasak. Peki nasıl olacak? İşte yanıtları:

Abone ol

Sigara satışına yeni düzen geldi. Tütün ürünleri, dükkân ve marketlerin açık raflarında tutulamayacak. Satıcılar, ürünlerini 18 yaşından küçüklerin ulaşamayacağı kapalı dolaplarda ya da tezgâh altında bulunduracak. Kurallara uymayan alışveriş merkezlerine gerekli şartları yerine getirmeleri için 15 günlük ek süre verilecek. Aksi durumda satış ruhsatının iptali dahil ağır cezai yaptırımlar uygulanacak.

TAPDK'nın, 7 Ocak 2011'de tütün mamulleri ve alkollü içkilerin satışına ve sunumuna ilişkin yayımladığı yönetmelik altı aylık geçiş süresinin ardından dün itibarıyla resmen yürürlüğe girdi.

Yönetmeliğe göre, tütün mamulleri, dışarından görünecek şekilde tezgâh üstünde ya da dükkânın herhangi bir noktasında açıktan satılmayacak.

Yeni uygulamayla birlikte 18 yaşını doldurmamış çocukları sigaranın özendiriciliğinden uzak tutarak sigaraya başlamamalarının sağlanması hedefleniyor. Yönetmeliğin en dikkat çeken tarafını sigara satış noktaları oluşturuyor. Büyük marketlerde satış için ayrı bir yer oluşturulmasını isteyen yönetmelik, fizikî şartları sebebiyle böyle bir imkânı bulunmayan ve içerisi dışarıdan görünen yerler için, 'yüzü şeffaf olmayan dolaplara koyun' şartı getirdi. Böylelikle binlerce küçük markette bu dolaplar kullanılacak. Bu duruma uyulmaması halinde uyarı yapılacak ve düzeltilmesi için 15 gün süre verilecek. Bu süre sonunda aykırılığın giderilmediğinin anlaşılması halinde idari yaptırımlar uygulanacak.