BIST 9.878
DOLAR 32,54
EURO 34,96
ALTIN 2.456,28
HABER /  POLİTİKA

BDP'den Roj TV'ye kapatma tepkisi

Barış ve Demokrasi Partisi, Nûçe TV, MMC ve Roj TV’nin kapatılmasına tepki gösterdi.

Abone ol

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP), Danimarka Kopenhag Eyalet Mahkemesi’nce Nûçe TV, MMC ve Roj TV’nin yayın lisanslarını iptal edilerek ağır para cezası verilmesinin, basın özgürlüğü ile halkın haber alma özgürlüğüne vurulan bir darbe olduğunu belirtti.

BDP Genel Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamada, Kopenhag Eyalet Mahkemesi’nde görülen davanın haksız ve hukuksuz bir biçimde sürdürüldüğü iddia edildi.

"Danimarka bugün demokrasi tarihine kara leke olarak geçecek ve Avrupa Birliği hukukunu ayaklar altına alan skandal bir kararın altına imza atmıştır." denilen açıklamada, "Kopenhag Eyalet Mahkemesi, haksız ve hukuksuz bir biçimde sürdürdüğü davanın sonucu olarak bugün Kürt halkının sürgündeki sesi olan Nûçe Tv, MMC ve Roj TV’nin yayın lisanslarını iptal etmiş ayrıca ağır para cezaları vermiştir. Bu hukuk dışı karar aynı zamanda Türkiye’nin de yürütmüş olduğu girişimler ve sürdürdüğü baskının sonucu alınmıştır. Alınan bu karar basın özgürlüğüne ve halkın haber alma özgürlüğüne vurulan bir darbedir. Söz konusu yayınlar Kürt halkının, Ortadoğu halklarının yıllardır en zor koşullar altında sürgünde mücadele yürüten sesidir, soluğudur; özgür basının sürgündeki temsilcisidir. Tek amacı halkların haber alma özgürlüğü temelinde özgür, doğru ve objektif yayıncılık olan, yaptığı özgür yayıncılıkla aynı zamanda halkların dillerini, kültürlerini, kimliklerini doğru bir biçimde yansıtan Nûçe Tv, MMC ve Roj TV’ye karşı alınan bu karar halkların özgür sesine karşı çok ağır bir darbe girişimidir."

"DEMOKRATİK BÜTÜN TEPKİLERİ ORTAYA KOYACAĞIZ"

Kararın aynı zamanda Kürt halkının diline, kimliğine, kültürüne, özgürlük mücadelesine saygıdan yoksun ve bu değerleri yok sayan politikaların bir devamı niteliğinde olduğu savunulan açıklamada, "Bu karar anadilde yayıncılık ilkesine bir saldırıdır. Kopenhag Kriterleri'nin oluşumuna ev sahipliği yapan Danimarka’nın bu kararı kendi demokrasi değerleriyle de ters düşmektedir. Bu kararla Avrupa Birliği’nin demokrasi ve hukuk normları ayaklar altına alınmıştır. Bu hukuk dışı kararı kınıyor ve Danimarka hükümetini demokrasi tarihine kara leke olarak geçen bu hukuksuzluktan vazgeçmeye, Kürt halkının değerlerine karşı saygılı olmaya çağırıyoruz. Kürt halkının özgür sesi asla bu türden hukuk dışı yollarla kesilemeyecek, susturulamayacaktır. Nûçe Tv, MMC ve Roj TV yalnız değildir. Özgür basın mücadelelerini sonuna kadar destekliyor ve yanlarında olduğumuzu, karara karşı diplomatik, demokratik bütün tepkilerimizi ortaya koyacağımızı belirtiyoruz." ifadelerine yer verildi.