BIST 9.717
DOLAR 32,51
EURO 34,89
ALTIN 2.443,14
HABER /  POLİTİKA

BDP Erdoğan'ı Şırnak'ta böyle karşılayacak

Cuma günü Şırnak'a gelecek olan Başbakan Erdoğan'ı binlerce kişi karşılayacak.

Abone ol

BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş Diyarbakır'da düzenlediği basın toplantısında Cuma günü Şırnak'a gelecek olan Başbakan Erdoğan için hazırlıkların sürdüğünü açıkladı.

Başbakan'ı karşılamak için özel davetiye bastırdıklarını söyleyen Demirtaş tam teşkilat karşılama töreninde katılacağını söyledi.

BDP 20 BİN KİŞİYLE KARŞILAYACAK

Cuma günü havalanının açılışı için Şırnak'a gidecek olan Başbakan Erdoğan'ın karşılanması için BDP 20 bin kişilik davetiye bastırdı. Bütün teşkilat Başbakan'ın karşılama törenine katılacak.

OLUMLU HAVA YARATTI

Başbakan'ın gelişi için son hazırlıklar yapılırken, Şerafettin Elçi tabelası asıldıktan sonra Ankara'dan gelen heyet tarafından havalimanı alanı gözden geçirildi. Şırnak Havalimanı'na, BDP'nin desteğiyle Diyarbakır'dan milletvekili seçilen KADEP eski Genel Başkanı Şerafettin Elçi'nin adının verilmesine BDP'den de olumlu karşılandı.

İşte Demirtaş'ın konuşmasından satır başları;

CİZRE ASAYİŞ BİRİMLERİ

Bunlar hangi amaçla yapılıyor bilmiyoruz. Dikkatli olunması lazım. Gençliğin kendini koruması lazım. Gençlik direnmeli ama bunu gerçekleştirirken kendisini tartışılacak hale getirmesinler. Ben inanıyorum Kürt gençliği en politik gençliktir. Kendi halkının geleceği için dikkatli ve tedbirli davranacaktır.

O GENÇLER NE DE OLSA DAĞDAN İNECEK

Kürt gençleri gözünü dağa dikmişse hükümet gençlere dağa gitmeyin siyaset yapın mesajını iyi verememiş. Gençleri dağa AKP'nin politikası götürüyor. Devlet politikalarına dikkat etmelidir. Valilerin işi çetele tutmak değildir. Mevcut durumu merkeze rapor etmeleri gerekir. Gençlerin tamamı da dağa gidiyorsa savaş için gitmiyor heralde. Sayın valilerin korkmaması lazım. Ne de olsa 5 ya da 6 ay sonra inecek dağdan inecek.

DÜNYAYA İLAN EDİLMİŞ OLACAK

Erbil’de yapılan bu ilk toplantı son derece başarılıydı. Bir hazırlık komitesi kurulması kararı çıktı. Ulusal kongrenin toplanması önünde herhangi bir sıkıntı görülmüyor.
Beş altı yıldır uğraşılıyordu ama ilk defa bütün hareketlerin partilerin katıldığı bir toplantı gerçekleşti. Kürtler bugüne kadar değişik ülkelerin altında yaşamışlar özerk olarak otonom olarak yaşamışlar. Bu hem Kürtler hem de yaşadıkları toplumlarda acılar sıkıntılar yaşatmış.
Kürtlerin birlik sağlaması hem 40 milyonluk Kürt nüfusunda hem de bölge ülkelerinde bir rahatlık sağlar.

Son gelişmeleri dengeleri değiştirecek bir gelişme olarak değerlendiriyoruz.
Kürtlerin hangi ülkede hangi statüyle yaşamak istedikleri bu kongre sayesinde dünyaya ilan edilmiş olacak. Suriye şu anda bir bataklığın içinde. Bu bataklıktan çıkışı bütün dünya arıyor ama bulamıyor. Suriye’deki Kürtler kilit noktada. Ne yapılabilir bu tartışmalar yapılacak.
Kürtler oradaki şiddeti durdurmada tarafları diyaloga çekmede en önemli konumda.
Ulusal kongre Suriye’de barışa ve çözüme giden süreci tetikleyebilir.

TÜRKİYE'NİN YARARINA OLUR

El Kaideye bağlı el Nusra gibi grupların Suriye’deki Kürtlere saldırısından sonra milletvekili arkadaşlarımız görüşlerini Sayın Davutoğlu ile paylaştı. Türkiye çözeyim derken oradaki yangına benzin dökecek girişimlerden uzak durmalıdır. Bu son derece yanlış olacak.
Türkiye oradaki bütün grupların tamamının haklarını savunmak durumundadır. Ama şu anda pratik politika açısından durum böyle değil.

Oradaki çatışmaları durdurmak Türkiye’nin de yararını olur. Güney Kürdistan’da da halkın ve partilerin tamamı Rojova halkına destek için hazır. Bu kongre belki bunu kurumsal bir hale getirebilir. Bütün Kürtlerin kalbi orası için atıyor.

İMRALI'DA BASIN TOPLANTISI

Sayın Öcalan İmralı’da basının birkaç temsilcisiyle orada buluşmak istiyor. Bir basın toplantısı talebi yok. Belki birkaç kişi, meseleden anlayan bir grup gazeteciyle orada buluşmak istiyor.

Hükümet de bunu biliyor olmasına rağmen basın toplantısı demesi doğru değil.
Bu yasalara aykırı değil. Bu iç hukuk da uluslar arası hukuk da uygundur. Hükümetin bu taleplere ayak diremesi anlaşılır değil. Tek bir sözüyle otuz yıllık savaşı durduran biri görüşemeyecek mi. Sayın Öcalan sıradan bir mahkum değildir. Siz böyle bir insana karşı kanunsuzluk uygulayabilir misin? Türkiye’deki bütün mahkumlar istedikleriyle görüşecek ama sayın Öcalan kimseyle görüşemeyecek.

Adalet Bakanlığı’nın başvurudan sonra derhal izin verip gazetecileri İmralı adasına götürmesi lazım. Mutlaka bir grup gazetecinin oraya gitmesi gerekiyor. Bunlar olmazsa bu süreç nasıl ilerleyecek. Ayda bir milletvekillerinin gidişiyle bu süreci ilerletemez.

'ZORLAYICI ŞEYLER YAPILIYOR'

Diyarbakır başta olmak üzere çeşitli yerlerde yüzü maskeli yol kesen gruplar için de konuşan Demirtaş, ''Kontrol edemediğimiz bir grup var. Sızmaya benzeyen bir grup var. Zorlayıcı şeyler yapılıyor.'' dedi.