BIST 10.337
DOLAR 32,26
EURO 34,73
ALTIN 2.399,33
HABER /  GÜNCEL

Başpapazdan Gülen ve diyalog itirafı

Türkiye'de çok konuşulan dinlerarası diyalog hareketine dair Norveçli papazdan ilginç itiraflar geldi..

Abone ol

Norveçli Başpapaz Dag Aakre, "Müslümanlarla diyalog yapacaksak, bunu ancak misyonerlik amaçlı yapardık. Gülen Hareketi ile tanışmadan önce, diyaloga bakış açımız bu şekildeydi" diye konuştu..

Fethullah Gülen ve Gönüllüler Hareketi, Norveç'in başkenti Oslo'da yapılan "Barış İçinde Bir Arada Yaşama Sanatı: Gülen Hareketi Örneklemi" başlıklı bir konferansa konu oldu.

Diyalog İçinde Bir Dünya (EVID) ve Çok Kültürlülük Platformu (Mangfoldhuset) derneklerinin ortaklaşa düzenledikleri panele ABD Texas-Houston Rice Üniversitesi'nden Felsefe ve Dinler Tarihi Profesörü Jill Caroll ve Trondheim Misyonerlik Kilisesi Başpapazı ve aynı zamanda EVID Genel Sekreteri Dag Aakre konuşmacı olarak katıldı. Norveçlilerin yoğun ilgi gösterdiği konferansa Norveç Büyükelçisi Hayati Güven, adalet eski bakanı Liberal Parti Milletvekili Odd Einar Dorum ve çok sayıda seçkin davetli iştirak etti.

"GÜLEN'LE TANIŞMADAN ÖNCE MÜSLÜMANLARLA SADECE MİSYONERLİK AMAÇLI DİYALOG YAPARDIK"

Konferansın konuşmacılarından Başpapaz Dag Aakre ise Gülen'in fikirlerine gönül vermiş kişilerce başlattıkları "dinlerarası diyalog" çalışmalarının başarılı ve hızlı bir şekilde büyüyerek devam ettiğine dikkat çekti.

GÜLEN BAKIŞ AÇIMIZI DEĞİŞTİRDİ

Mensubu olduğu kilisenin İslam ile diyaloga "misyonerlik" açısından yaklaştığına vurgu yapan Norveçli Papaz, "Müslümanlarla diyalog yapacaksak, bunu ancak misyonerlik amaçlı yapardık. Gülen Hareketi ile tanışmadan önce, diyaloga bakış açımız bu şekildeydi" diyerek öz eleştiride bulundu.

KİLİSE ÇEVRELERİNDEN ELEŞTİRİ ALIYORUM

Kilise çevresindeki bazı kişilerin hâlâ diyalog yapmaya karşı olduğunu ve "Diyalog yapmaya ne gerek var ki?" şeklinde eleştiriler aldığını da sözlerine ekleyen Başpapaz Aakre, önceden lügatlerinde hiç olmayan bir şeyin herkes tarafından hemen anlaşılmasını beklemenin büyük bir hata olacağını ifade etti. Bu problemin sadece Hıristiyanlarda değil, yaşadığı bölgedeki Müslümanlarda da olduğunu kaydeden Aakre, "Daha önceden tanıdığım Müslümanlar da genel olarak dinlerini tebliğ etmek amaçlı bizlerle diyaloga giriyordu." şeklinde bir tespitte bulundu. Aakre, ayrıca farklı dinlerden kişilerin bir araya geldiğinde birbirlerinin samimiyetinden emin olmaları gerektiğini belirterek "İnanç ve düşüncelerimizi empoze etmeye çalışmak, bir çekişme içerisine girmek diyalog kapısının baştan kapanmasına sebep olur." dedi.