BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

İstenmeyen etler salamda

Tüketicilerin et ürünlerinden sucuk, salam ve sosislerin üzerine yazılan 'yüzde yüz dana eti' ibarelerine dikkat etmesi istendi.

Abone ol

Bu şekilde yazılar yazılarak 10 ile 13 lira arasında piyasaya sürülen ürünlerde sakatat ve kelle etlerinin kullanıldığı ileri sürüldü.

Ayrıca bu tür sucuklarda da tavuğun istenmeyen tüm parçalarının kıyma haline getirilerek kullanıldığı da iddia edildi.

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Kayseri Gıda Mühendisleri İl Temsilcisi Ergün Türkaslan, bu tür sucuklara kimyasal maddelerin fazla atılarak, su tutma kapasitesinin artırıldığını ve vatandaşa sucuk yerine su satıldığını dile getirdi.

Bazı sucuklarda nişasta ve soyanın fazla kullandığının altını çizen Gıda Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Ergün Türkaslan, et fiyatlarındaki dalgalanmaların üreticileri benzer hilelere ittiğini savundu.
Türkaslan, bu tür sucuklarda genellikle sakatat ve kelle etinin yanı sıra yoğun olarak tavuk kıyması kullanıldığını söyledi. Tavuğun istenilmeyen yerlerinin kıyma haline getirildiğini ifade eden Türkaslan, bu karışımlı sucukların ayrıştırılamadığını söyledi.

Türkaslan, "Karışımlı ürünlerde yüzde 99 tavuk da kullanılabiliyor. Bu birleşimin yapılan laboratuar testlerinde bile anlaşılmıyor. Bu sucukların yüzde kaçında tavuk kıyması ya da eti kullanıldığı bilinmiyor. Bakanlık da böyle bir metot geliştirmiş değil." dedi.

Vatandaşın bu tür sucukları analiz etmeye götürdüğünde bile sonuç alamayacağını kaydeden Türkaslan, bu tür sucukların vakumlandığı için su tutma oranının fazla olduğunu ileri sürdü. Türkaslan, "Sucuğa bazı kimyasal maddeler eklenerek su tutma kapasitesi artırılıyor. Fazla miktarda su verildiği için sucuk pişirildiğinde küçülüyor. Yani vatandaşa sucuk yerine su satılıyor." diye konuştu.

Bu şekilde hilelere başvuran tüketicilerin vatandaşı da kandırdığını dile getiren Türkaslan, sucuğun üzerinde yazılan karışım oranlarında en fazla tavuk etinin çıkacağına inandığını söyleyerek, bu suiistimallerin kâr kaygısıyla yapıldığını belirtti.

Tüketicinin "Yüzde yüz dana eti" diye kandırıldığını bildiren Türkaslan, vatandaşların ucuz ürün alırken mutlaka sorgulaması gerektiğini ifade etti.  Türkaslan, "İnsan sağlığına bu tür sucukların mutlaka zararı vardır. Vatandaşın yüzde yüz dana eti diye aldığı sucukta tavuk kıymasının kullanılıp kullanılmadığını analiz etme şansı yoktur. Bu konuda denetimsizlik var." açıklamasında bulundu.