BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Konya'nın en "sessiz" lokali

Günün yorgunluğunu atmak isteyen işitme engelliler Konya İşitme Engelliler Derneği'nin lokalinde buluşuyor.

Abone ol

Çay kaşığının bardakla, okey taşlarının ıstakayla buluşmasından başka sesin duyulmadığı Konya İşitme Engelliler Derneği'nin lokali her gün sessiz bir eğlenceye ev sahipliği yapıyor.

Konya İşitme Engelliler Derneği Lokali, üyelerinin işitme engelli olmasından dolayı benzerlerinden ayrılıyor.

Gün boyu yoğun iş temposu ve stresten üye olduğu lokale giderek rahatlamaya çalışan normal bir kişinin, en büyük rahatsızlığı kapalı mekandaki gürültü oluyor.

Hatta insanların toplu olarak eğlendiği yerlerdeki ''sessiz olun'' uyarısının bulunduğu yazılar da çoğu zaman ses düzeyini düşürmek için yeterli olmuyor.

Bu yüzden Konya İşitme Engelliler Derneği Lokali, diğer lokallere hiç ama hiç benzemiyor. Burada gürültülü bir ortam olmadığı gibi müdavimleri gürültülerin de farkına varmıyorlar.

Toplam 230 üyesi bulunan derneğin lokalinde engelliler işaret dili anlaşıyorlar. Lokalde çay kaşığının bardakla, okey taşlarının da ıstakayla buluşmasından başka ses duyulmuyor.

-ÜYELERİN İKİNCİ EVİ -
Üyelerin birbirleriyle daha rahat iletişim kurabilmeleri için yaklaşık 10 yıl önce derneğe ait bir lokal açtıklarını ifade eden Arnas, ''Buraya gelenler iletişim kurmaya hasret kalmış kişiler. Biz de lokalle bu eksikliği gidermeye çalıştık. Lokale günde ortalama 60 kişi uğruyor. Burada çay içip, okey oynuyorlar. İş çıkışı, hemen hemen tüm üyeler buraya gelir'' dedi.

Lokalde işitme engellilerin adeta rehabilite olduğunu vurgulayan Arnas, şunları kaydetti:
''Buraya aslında oyun oynamak için gelmiyorlar. Onların en büyük ihtiyacı iletişim kurmak. Burası üyelerimizin ikinci evi. Kendi aralarında bir günün değerlendirmesini yapıyorlar. Sıkıntılarını ve dertlerini rahatlıkla görüşüyorlar. Kendileri gibi engellileri gördüklerinde yer yüzünde yalnız olmadıklarını anlıyorlar. Çok güzel bir ortam paylaşılıyor. Ses duymak neredeyse imkansız. Hemen hemen herkesin ev ve iş yerinde olan televizyon bile sessiz konumda. Buradan rahatlamış olarak çıkıp evlerine gidiyorlar.''

Arnas, sessizliğin adresi olan lokale, engeli olmayan kişiler geldiğinde duruma alışmakta zorlandığını ve şaşırdığını sözlerine ekledi.