BIST 9.891
DOLAR 32,46
EURO 34,83
ALTIN 2.445,59
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Başkent'te yön levhaları yenileniyor

Ankara Büyükşehir Belediyesi yollara dünya standartlarında yeni yön levhaları yerleştiriyor.

Abone ol

Büyükşehir Belediyesi, vatandaşların trafikte daha güvenli bir sürüş keyfi yaşamaları için Başkent yollarını dünya standartlarında yön levhalarıyla donatıyor. Başkent’in sokak, cadde ve bulvarlarında şeritleme ve sinyalizasyon çalışmalarını tamamlayan Büyükşehir Belediyesi, şimdi de tüm yollara yeni levhaları yerleştiriyor.

Başkent yollarında yapılan yol ve köprü genişletme, yenileme çalışmalarının yanı sıra sinyalizasyon ve şeritleme çalışmaları sayesinde, dünyanın 4 milyonluk nüfuslu kentleri arasında en rahat trafik akışına sahip Ankara’daki yön levhaları, dünya standartlarına uygun hale getiriliyor.

Daha önce Esenboğa ve Eskişehir yollarında bu tür çalışmaların yapıldığını ve çok olumlu sonuçlar alındığını anlatan EGO Ulaşım Dairesi Başkanı Mümtaz Durlanık, şimdi de diğer ana arterler olan İstanbul, Samsun, Konya, çevre yolu ile şehir merkezine ve mücavir alan sınırları içerisinde bulunan ilçelere yön levhaları konulmaya başlandığını söyledi.
Başkent’in tüm yollarındaki şeritleme çalışmalarının da tamamlandığını anlatan Durlanık, “Sürücülerin gece ve gündüz rahatlıkla görebileceği şekilde reflektif malzemelerden yapılan yön levhaları, Karayolları Genel Müdürlüğü’nün teknik şartnamesinde yer alan en üst özellikleri taşıyor. Ayrıca bu yeni levhalarımız Avrupa Birliği’nin öngördüğü dünya standartlarında levhalar” dedi.

“YÖNÜMÜZÜ BULAMIYORUZ” ŞİKAYETİ KALMAYACAK

Ankara yollarının eskiden bu kadar geniş, güzel ve rahat olmadığını, ancak Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan çalışmalarla artık yollarda rahat bir sürüş keyfi yaşandığını anlatan Mümtaz Durlanık, “Levhalandırma çalışmaları Mart ayı sonuna kadar tamamlanacak. Başkent’teki tüm cadde ve bulvarlardaki kaplama üstü (baş üstü levhası), T ve L şeklinde olan bu levhalarımızı değiştireceğiz. Ayrıca levhalarımızın özellikleri sayesinde sürücülerin daha uzak mesafeden yönünü algılaması sağlanacak. Araç sürücüleri uzak mesafeden yön levhasını fark ederek, uygun şeride daha kolay geçecek ve trafiğin tıkanmasına neden olmayacak. Böylece de sürücülerin ‘Yönümüzü bulamıyoruz’ şikayetleri ortadan kalkacak” diye konuştu.
Esenboğa ve Eskişehir yollarında uygulanan yeni levhaların, eski yön levhalarına nazaran daha büyük ve uzaktan rahatlıkla görülebilir şekilde yapıldığını anlatan Durlanık, bu sayede trafik akışına da engel olunmayacağını, trafik düzeninin sağlanacağını ve olası trafik kazalarının önüne geçileceğini, rahat bir sürüş konforu yaşanacağını ifade etti.
Araç sürücülerine gidecekleri semt, mahalle, belde, ilçe ve ili bulmalarında kolaylık sağlayacak yeni levhalar, eski yön levhalarına nazaran daha büyük, trafik akışına engel olmayacak şekilde uzaktan görülebilen ve kolaylıkla okunabilen şekilde tasarlandı. Yeni levhalar ayrıca, araç sürücüleri ve yayaların kavşak ve yol ayrımlarında gidecekleri yöne ilişkin de bilgiler içeriyor. 

TÜNELLERDEKİ KALDIRIM KENARLARINA ÖZEL BUTONLAR

İnönü Bulvarı üzerindeki DSİ ve Kara Kuvvetleri tünelleri ile Maltepe tünelindeki kaldırım kenarlarına, trafik akışının iyileştirilmesi ve karanlıkta sürücülerin görüş kabiliyetini arttırmak için elektrikli yol butonları yapılacağını, bu sayede de tünel yollarının aydınlatılarak olası kazaların önüne geçilebileceğini kaydeden Durlanık, “Daha önce bu tünellerimize özel aydınlatma çalışması yapmıştık. Şimdi de özel butonlar yerleştiriyoruz. Bu butonlar tıpkı Bolu Tüneli’ndeki gibi olacak ve sürücüler bu tünellerde yolu daha iyi görebilecekler” dedi.

REFÜJ BAŞLARINA ÖZEL DUBA

Başkent yollarında başlatılan seferberlik kapsamında refüj başlarına özel duba yerleştirildiğini de ifade eden Ulaşım Dairesi Başkanı Durlanık, “İstanbul ve Eskişehir Yolu başta olmak üzere 306 adet, kaza anında çarpmalara dayanıklı refüj başı çelik yaylı esnek plastik duba yerleştiriyoruz. Bu sayede araçların olası refüj kazalarını da en aza indirdik” diye konuştu.