BIST 9.916
DOLAR 32,45
EURO 34,74
ALTIN 2.440,43
HABER /  GÜNCEL

Başbuğun ziyareti hesapları bozdu

DTP'li Hasip Kaplan'ın Org. Başbuğ'un Diyarbakır'daki görüşmeleriyle ilgili sözlerine Diyarbakır Sanayici ve İşadamları Derneği'nden tepki geldi.

Abone ol

Diyarbakır Sanayici ve İşadamları Derneği (DİSİAD) Başkanı Raif Türk, DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan’ın, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’un Diyarbakır ziyareti sırasında sivil toplum örgütleriyle yaptığı görüşmeye ilişkin “TTB, barolar ve insan hakları kuruluşları gibi bölgenin sorunları konusunda en duyarlı kesimlerle görüşülmüyor.

Geriye kala kala hükümetten ihale beklentisi olan iş çevreleri, AKP yandaşları, cemaat sermayesi, AKP hükümetinin bölgeye özenle seçip gönderdiği mülki erkan kalıyor” şeklindeki sözlerine sert tepki gösterdi. Türk, “bizim ihale beklentisi içinde olduğumuzu, ihale istediğimizi söyleyen, iktidara yamanmaya çalıştığımızı ima eden kişi ya da örgütler bunu ispatlasın, bunu ispatlayamazlarsa çamur atmaktan vazgeçsinler” dedi.

DİSİAD Başkanı Raif Türk, ANKA’ya yaptığı açıklamada, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’un Diyarbakır’da bazı sivil toplum örgütleriyle yaptığı görüşmenin ardından bu görüşmede TTB, Barolar ve İnsan hakları kuruluşlarının yer almamasını eleştiren DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan’ın sözlerine tepki gösterdi. Diyarbakırlı işadamlarının bütün bölge halkıyla birlikte sorunları en ağır biçimde yaşadığını, bölgenin sorunlarıyla yakından ilgili olduklarını kaydeden Türk, şunları söyledi:

“Bu nedenle, işadamları örgütlerinin zaman zaman çok önemli girişimleri olur. Bugüne kadar hem başbakan hem cumhurbaşkanı hem muhalefet liderleriyle, sırf bu sorunların çözümü için görüşme talebinde bulundular ve görüştüler. Bunun dışında bu işadamları örgütlerinin siyasi hiçbir iddiası yok. Siyasi bir odak değiller ve siyasi odaklarla da bir bağlantıları yoktur. Bütün istedikleri, barışın huzurun istikrarın ve refahın egemen olduğu bir Diyarbakır, bir Güneydoğu ve dolayısıyla demokrasisini geliştirmiş bir Türkiye’dir. İşadamları ve örgüt temsilcilerinin başka bir kaygısı yoktur.”

-“HİÇBİR İHALEYE TALİP OLMADIK”-

DİSİAD Başkanı olarak bugüne kadar hiçbir ihaleye talip olmadığını, hiçbir ihaleye girmediğini ve hiçbir dosya takibinin olmadığını ifade eden Türk, “Benim gibi, GÜNSİAD Başkanı İsmail Bedirhanoğlu da, Diyarbakır Ticaret Odası Başkanı Mehmet Kaya da, Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Alican Ebedinoğlu da, Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Fahrettin Akyıl da, DİKAD Başkanı Nilüfer Baran da hiçbir ihaleye talip olmamış, hiçbir ihaleye girmemiş ve hiçbir dosya takibi olmayan kişilerdir. Bizim ihale beklentisi içinde olduğumuzu, ihale istediğimizi söyleyen, iktidara yamanmaya çalıştığımızı ima eden kişi ve örgütler bunu ispatlasın, bunu ispatlayamazlarsa kendilerinin yapamadığını biz yaptığımız için çamur atmaktan vazgeçsinler” diye konuştu.

Diyarbakırlı işadamları ve işadamları örgütlerinin temsilcileri olarak kendilerini kanıtlamış, üyelerinin ve halkın güvenini kazanmış sivil toplum liderleri olduklarını ifade eden Raif Türk, “Genelkurmay Başkanı Sayın Orgeneral İlker Başbuğ’un yaptığı görüşmeye katılacak kişilerin kimler olacağı konusunda seçme hakkına sahip değiliz. Ancak bu ilk ziyarettir, davet edildik ve gittik. Gönül ister ki herkes bunu desteklesin ve bu tür görüşmeler artsın. Halkla ilgililer, siyasiler, güvenlik güçleri arasında bir diyalog oluşsun ve bu sorunlar çözülsün. Biz de bunu yapmaya çalışıyoruz. Bunlar iş adamlarını küçümseyerek bu halkın hep sefil kalmasını istiyorlar” dedi.