BIST 10.269
DOLAR 32,23
EURO 34,76
ALTIN 2.438,77
HABER /  POLİTİKA

Başbakan sigaranın kökünü kurutacak

Küresel Sigara ile Mücadele töreninde Başbakan Erdoğan ödüle layık görüldü. Törende bir konuşma yapan Erdoğan, mücadeye devam edeceğini vurguladı.

Abone ol

İNTERNETHABER / Küresel sigara ile mücadele 2010 yılı özel ödülü Erdoğan'a takdim edildi. 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, sigara kullanımını bir intihar olarak gördüğünü belirterek, "İntiharın özgürlüğü olmaz." dedi. Erdoğan, Bakanlar Kurulu'nda bakanların sigara içmediğini ve içemeyeceğini ifade etti.

Erdoğan, Dünya Sağlık Örgütü tarafından kendisine verilecek olan Küresel Sigara ile Mücadele 2010 Yılı Özel Ödülü töreninde yaptığı konuşmada, kapalı alanlarda sigara yasağı ile ilgili düzenlemeylede Anayasa Mahkemesi'nin hayırlı bir karar vermesini beklediklerini ifade etti.

Erdoğan, hükümetin amacının kısıtlama, yasaklama olmadığını belirterek "Aslında yapılanın sigara içmeyenlerin sağlığını korumak amaçlı bir uygulama olduğunu belirtmek zorundayım Elinde silah, sağa sola saldıran neyse pasif içiciler için de bu aynı durumdur" dedi.

Sigaranın zararlarına değinen Başbakan, kapalı alanlarada sigara yasağının kalkmasını isteyenlere de şöyle seslendi:

"Ben mecburmuyum canım senin sigara dumanını çekmeyece. Benim Bakanlar Kurulu'nda kesinlikle kimse sigara içemez. İçen varsa da gizli içiyordur. Sağlıklı düşüneceksen sigara içmeyeceksin!"

Başbakan daha sonra alkol ve sigaranın zararlarının eşit olduğunu vurgulayarak, çok konuşulan yasakla ilgili ilginç bir kıyaslama yaptı.

'Nasıl alkollü araç kullanmak yasaksa, sigara içmeyenin yanın da sigara içmek de yasak olmalı' dedi ve ekledi; "Bu işin sulusu da kurusu da zarar. O yüzden bunlardan gerçekten kaçınmamız lazım. Ben bugüne kadar hiç bir tıp dünyasının temsilcisinden 'bu işte bu faydalıdır' diyeni görmedim. Ben halkımı seviyorum, vatandaşımı seviyorum, onunda sağlıklı yaşam içerisinde olmasını istiyorum. Benim bütün derdim bu!.. Bunu başka yerlere çekmenin anlamı yok"

Konuşmasının sonunda sigara tüketimine yönelik mücadeleyi kararlılıkla sürdüreceğini vurgulayarak sözlerini şöyle noktaladı;

"Keza Avrupa ülkelerinde bu yöndeki uygulamata karşı mahkemelere karşı yapılan başvuruların da reddedildiğini görüyoruz. Sigara tüketimine yönelik mücadeleyi, kararlılıkla sürdüreceğimizi vurgulamak istiyorum.

Ülkemizde yürütülen çalışmalara yardım ve desteğini esirgemeyen çalışmalarımızı bu ödülle taçlandıran Dünya Sağlık Örgütü'ne şükranlarımı sunuyorum. Milletim adına büyük bir gururla bu ödülü aldığımı ifade etmek istiyorum."