BIST 9.717
DOLAR 32,55
EURO 34,94
ALTIN 2.443,52
HABER /  DÜNYA

Bağımsızlığa ilk tepki

Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç, Kosova'nın bağımsızlığını hiçbir zaman kabul etmeyeceklerini söyledi.

Abone ol

Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç, Kosova'nın bağımsızlığını hiçbir zaman kabul etmeyeceklerini söyledi.

Tadiç, yaptığı yazılı açıklamada, "Kosova kurumlarınca yapılan bu eylemi iptal etmek için Sırbistan tüm barışçıl, diplomatik ve yasal yollardan tepki gösterdi ve gösterecek" dedi. Sırbistan Başbakanı Voyislav Koştunitsa da bağımsızlık ilanını kınayarak, Kosova'nın "sahte devlet" olduğunu söyledi. Kosova'nın bağımsızlığını ilan etmesinden kısa süre sonra devlet televizyonuna konuşan Koştunitsa, Kosova'nın, "kendi askeri çıkarları için uluslararası kuralları ihlal etmeye hazır olan ABD tarafından kanunsuz biçimde desteklendiğini" kaydetti.

Koştunitsa, "Sırp halkının özgürlüğü için savaşını asla durdurmayacağını" ifade ederek, "Sırp halkı var olduğu sürece Kosova Sırbistan'ın olacak" dedi.
KLAUS

Bu arada, Çek Cumhuriyeti Devlet Başkanı Vaclav Klaus, Kosova'nın bağımsızlık ilanının Avrupa'daki başka devletlerde "domino etkisi" yaratabileceğini söyledi. Klaus, özel Prima televizyonuna yaptığı açıklamada, "Başka devletlerdeki bazı bölgeler, bugün bulundukları büyük bir devlet içinde tam olarak rahat olmadıklarını bir anda fark edebilir" dedi.

"Kosova'nın tek yanlı bağımsızlık ilanının Avrupa'da gerçekten eşi olmayan bir karar" olduğunu söyleyen Klaus, böyle bir kararın İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana alınmadığını ifade etti.

ABHAZYA VE GÜNEY OSETYA TANIMA İSTEYECEK

Kosova'nın bağımsızlık ilanının ardından, Gürcistan'dan tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden Abhazya ve Güney Osetya da Rusya ve BM'den bağımsızlıklarının tanınmasını isteyeceklerini açıkladı.

Abhazya'nın lideri Sergey Bağapş, İnterfaks ajansına yaptığı açıklamada, "Kosova'daki durum bir emsal teşkil ediyor. Tek bir durum söz konusu olamaz. Abhazya, Rusya Parlamentosu ve BM Güvenlik Konseyinden bağımsızlığının tanınmasını talep edecek" dedi.

Güney Osetya'nın lideri Edvard Kokoeti de "Kosova'da bugün olan 17 yıl önce Abhazya ve Güney Osetya'da meydana geldi" diyerek Abhazya ile aynı yolu izleyeceklerini söyledi.