BIST 10.046
DOLAR 32,39
EURO 34,61
ALTIN 2.387,56
HABER /  DÜNYA

Kosova bağımsızlığını ilan etti

40 yıllık bağımsızlık savaşı bitti... Kosova bugün bağımsızlığını haykırdı. Kosova Başbakanı Taçi, bağımsızlığı ilan etti.

Abone ol

Kosova Başbakanı Haşim Taçi'nin, çağrısıyla olağanüstü toplanan parlamentoda, bölgenin Sırbistan'dan bağımsızlığı tek taraflı olarak ilan edildi.
     
Parlamentoda bir konuşma yapan Başbakan Haşim Taçi, daha sonra 12 maddelik bağımsızlık bildirisini okuyarak, bağımsızlığı ilan etti.
     
Taçi'nin konuşması, Kosova sokaklarında büyük bir coşkuyla karşılandı.
     
Bağımsızlık ilanı dolayısıyla halkın katılımıyla ülkenin her yanında kutlama törenleri ve şenlikler düzenleneceği haber veriliyor. Kosova'da dükkanlar ve evler, Arnavutluk bayrağının yanı sıra bağımsızlığı destekleyen Avrupa Birliği (AB) ve ABD bayraklarıyla donatıldı. Bağımsızlık kutlamalarında konserler verilecek, havai fişek gösterileri yapılacak. 9 yıldan beri Kosova'da görev yapan 16 bin kişilik NATO gücü bağımsızlık ilanı dolayısıyla güvenlik önlemlerini sıkılaştırdı.
     
Kosova'nın 2 milyonluk nüfusunun yüzde 90'ını Müslüman Arnavutlar oluşturuyor.
     
Yaklaşık Belçika büyüklüğündeki Kosova'nın bağımsızlığını ABD ve AB'nin önde gelen ülkelerinin tanıyacağı belirtiliyor.
     
Türkiye hemen tanıyacak

Bu arada Türkiye, Kosova'nın bağımsızlığını tanıyacak ilk ülkelerden biri olacak. Dı- şişleri kaynaklarına göre, bağımsızlığın ilanından hemen sonra AB üyeleri ve ABD'nin ardından Ankara bu kararı tanıdığını bildiren bir açıklama yapacak.