BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  POLİTİKA

Asker türbanı görüşecek

Meclis'te yasalaşmasından bu yana, türban konusunda sessizliğini koruyan askerler, görüşlerini net şekilde ortaya koyacak...

Abone ol

Milli Güvenlik Kurulu’nun (MGK) bu ay yapılacak toplantısına, bir süredir Türkiye’nin gündeminin ana maddesi haline gelen "türban" damgasını vuracak.

Askerler, hafta ortasında yapılacak Milli Güvenlik Kurulu toplantısında, türbanın 'siyasal İslam’ın üniforması olduğunu, uygulamaya geçilmesi halinde bunun bölünmelere ve çatışmalara yol açabileceği uyarısını yaparak "malumu ilan" edecekler.

MGK’nın olağan toplantısı 21 Şubat Perşembe günü Çankaya Köşkü’nde yapılacak. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başkanlığında yapılacak toplantı öncesinde komutanlar Genelkurmay Başkanlığı Karargahı’nda bir ön toplantı yaparak, kurulda dile getirecekleri konulara ve uyarılarına son şekli verecekler.

Üniversitelerde türbana izin veren Anayasa değişiklik paketinin TBMM’de yasalaşmasından bu yana ‘sessizliğini’ koruyan askerler, MGK’da bu konudaki görüşlerini açık ve net bir şekilde dile getirerek, sorunu hem hükümetin, hem de anayasa değişikliğini o güne kadar imzalamaz ise Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün dikkatine sunacaklar.

DEVRİM YASALARINA AYKIRI

Askerler, oy kaygısı uğruna sosyal İslamcıları koruyup kollayanların laik – demokratik sisteme büyük zarar verdiklerini dile getirecekleri toplantıda, Anayasa Mahkemesi’nin 1989 yılında aldığı karara da vurgu yapacaklar.

O dönemde yapılan değişikliğin Anayasa Mahkemesi’nden döndüğüne işaret edecek olan askerler, Yüksek Mahkeme'nin kararının şu bölümüne özellikle vurgu yapacaklar:

“.... Birlikte çalışmalar yapan kardeşlikleri, arkadaşlıkları, dayanışmaları yarınları için bile gerekli iken, onları dinsel gereklerle ayırmak, kimin hangi inançtan olduğunu bir işaretle belli etmek, onların yakınlaşmalarını, birlikte çalışıp karşılıklı yardımlarını ve işbirliğini önler, ayrılıklara, dinsel inanç ve görüşler nedeniyle çatışmalara yol açar.”
Askerler ayrıca bu tür yasal düzenlemelerin Anayasa’nın 174. maddesinde yazılı olan Devrim Yasaları’na aykırı olduğunu da dile getirecekler.