BIST 9.883
DOLAR 32,54
EURO 34,95
ALTIN 2.455,53
HABER /  GÜNCEL

Asgari ücret anlaşmazlığı

Asgari ücreti belirleme toplantısının üçüncüsünden de sonuç çıkmadı.

Abone ol

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun 2008'de uygulanacak asgari ücreti belirlemek üzere yaptığı 3'üncü toplantı sona erdi. 27 Aralık Perşembe günü tekrar toplanacak komisyonun, asgari ücreti belirlemesi bekleniyor.

Türk-İş Genel Sekreteri Mustafa Türkel, toplantının ardından yaptığı açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) yaptığı çalışmaları toplantıya getirdiğini ve bunların komisyon üyelerine dağıtıldığını bildirdi.

Komisyon üyelerinin, raporlar üzerindeki çalışmalarını tamamlayarak 27 Aralık Perşembe günü saat 10.00'da son kez toplanmak üzere bir araya geleceklerini kaydeden Türkel, daha önce artışa yönelik yüzde 6-8 gibi rakamların telaffuz edilmesini doğru bulmadıklarını belirtti.

TÜİK'in çalışmasında bu seneki asgari geçim endeksi rakamı olarak ortalama 640 YTL'nin yer aldığını ifade eden Türkel, TÜİK'in rakamlarını net olarak algıladıklarını söyledi.

Türkel,daha önceden kendilerinin 2 tür bakış açılarının bulunduğunu hatırlatarak, "Biz asgari ücretin en düşük devlet memuru aylığına eşitlenmesi konusundaki tavrımızı koruyoruz. Ancak Türkiye'nin içinde bulunduğu ekonomik gerekçeleri ortaya koyarsanız, TÜİK'in rakamlarını da dikkate almak gerekiyor. Biz, asgari ücretin en düşük devlet memuru maaşına eşitlenmesi tavrımızı koruyoruz. Eğer bu dikkate alınmayacaksa asgari ücret tespitinde TÜİK'in yapmış olduğu çalışmaların esas alınmasını talep ediyoruz" diye konuştu.

İşveren temsilcisi TİSK Yönetim Kurulu üyesi Ali Nafiz Konuk da TÜİK'in rakamlarının toplu sözleşmelerde, asgari ücretin belirlenmesinde dikkate alınması gereken bir veri olduğunu ifade etti.

Asgari ücret brüt 585 YTL
Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 5'i işçi, 5'i işveren, 5'i de hükümet temsilcisi olmak üzere, toplam 15 kişiden oluşuyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı'nın tespit ettiği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğu ile karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluk sağladığı kabul ediliyor.

Komisyon, asgari ücretin belirlenmesinde, 'ülkenin içinde bulunduğu sosyal ve ekonomik durumu, ücretliler geçinme indekslerini, bu indeksler yoksa geçinme indekslerini, fiilen ödenmekte olan ücretlerin genel durumunu ve geçim şartlarını' göz önünde bulunduruyor.

Asgari ücret halen 16 yaşını doldurmuş işçiler için brüt 585, net 419.15 YTL olarak uygulanıyor. Asgari ücretten yapılan kesintiler 165.85 YTL'yi buluyor. Asgari ücretin işverene toplam maliyeti ise 710.78 YTL'ye karşılık geliyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, asgari ücret artışı konusunda, hükümet progamında belirtilen yüzde 6'lık oranın, 1-2 puan üzerine çıkılabileceğini belirtmişti.