BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Eşkıya arılar kovan bastı

Kafkasya'dan geldiler. Alanya'nın kovanlarına dadanıp yerli arıları öldürdüler.

Abone ol

KAFKASYA ve İç Anadolu Bölgesi'nde üreyen bir arı türü sürüler halinde Antalya'nın Alanya İlçesi'ndeki arı kovanlarını bastı. Geçen yıl da kış aylarında aynı arıların kovanlara dadanıp içindeki arıları öldürdükten sonra peteklere zarar verdiğini söyleyen arı üreticileri, bu arılara ‘eşkıya’ dediklerini belirtti.

Alanya'nın kırsal kesimlerinde ve yaylalarında arıcılık yaparak geçinenler, 2 yıldır bal verimini yüzde 50 düşüren bir istila ile karşı karşıya kaldı. Yetiştiricilerin ‘eşkıya’ dediği Kafkasya ve İç Anadolu'da yaşayan kavgacı ve yağmacı bir arı türü, kovanları bastı. Kovanda bulunan arıları öldürüp petekleri tahrip eden eşkıya arılar, üreticilerin bütün emeklerini heba etti.

Alanya Arıcıları Koruma Yaşatma ve Destekleme Derneği Başkanı Remzi Kaçmaz, “Kafkas ırkı arılar, bal çalmak için gelip arılarımızı öldürüyor. Yerli arılarımız karşı koymaya çalışsa da başaramıyor, ölüyorlar. Kafkas ırkı ve İç Anadolu’dan gelen arılar yağmacı ve kavgacı bir yapıya sahip'' dedi.
Bal üretimi açısından Alanya'nın pilot bölge olduğunu, bu nedenle kovanların arasında olması gereken 3 kilometre mesafe kuralına uyulmadığını kaydeden Kaçmaz, arıların bir üretim alanından diğerine hızla geçebildiğini belirtti. Başkan Kaçmaz, eşkıya arıların sıcağa karşı çok dayanıksız olduğunu da belirterek, ilkbahar sonunda ilçeyi terk ettiklerini, ancak o günden sonra da kovanlardan verim almanın imkansız olduğunu söyledi.