BIST 9.916
DOLAR 32,46
EURO 34,81
ALTIN 2.442,08
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Anne adaylarının tüp bebek umudu

Arnavutköy Belediyesinden çocuk sahibi olmak isteyen ailelerin umudu tüp bebekle ilgili bilgilendirme semineri

Abone ol

Arnavutköy Belediyesi çocuk sahibi olmak isteyen ailelerin umudu tüp bebek ile ilgili bilgilendirme semineri düzenledi. Brüksel Tüp Bebek ve Kadın Sağlığı Merkezi'nden Prof. Dr. Yücel Karaman tarafından verilen seminere katılan katılımcılar önemli bilgiler edinmenin yanı sıra ücretsiz muayene hakkı da kazandı.
 
Son yirmi yılda çocuksuz ailelerin büyük bir umutla araştırdıkları tüp bebek uygulaması bugüne kadar bir çok aileyi mutlu etti. Ortalama yüzde 50 civarında başarılı sonuçlar alınan tüp bebek uygulaması yapılan testler sonucunda uygun eşlerin umut kapısı. Toplumsal bilincin arttırılmasına yönelik aile seminerlerine devam eden Arnavutköy Belediyesi bu kapsamda tüp bebek konusunda bilgilendirme ve muayene amaçlı bir seminer düzenledi. Tüp bebek alanında isim yapmış Brüksel Tüp Bebek Merkezi'nden bir uzman profesöür başkanlığında yapılan seminere yaklaşık 200 kişi katıldı.

Brüksel Tüp Bebek Merkezi Direktörü Prof. Dr. Yücel Karaman seminerde katılımcıların sorularını yanıtladı. Tüp bebek uygulamasına geçilebilmesi için çiftlerin, 1-2 yıl beklemeleri gerektiğinin altını çizen Karaman, tüp bebek uygulamasının kısırlığa neden olan uygulamaların tamamına yakınında kullanılabildiğine değindi. Karaman,  konuşmasında tüp bebek için başvurulması gerekli şartları sıraladı. Tüp bebek uygulamasının aşamalarını da özetleyen Profesör Doktor Kahraman, uzun ve kısa vadeli olmak üzere iki ayrı uygulama şekli olduğunu da sözlerine ekledi.

Belediye Kültür Merkezi'nde gerçekleşen seminere katılan çiftlerin tamamına muayene sözü de veren Karaman, tüp bebek uygulamasına geçmeden önce yapılacak testin çok önemli olduğunu bu konuda katılımcıların Şişli'de bulunan hastane merkezine gelmelerinin yeterli olduğunu söyledi.

MALİYETİ 3 BİN LİRA
Tüp bebek uygulaması dünyanın bir çok ülkesinde 9-10 bin dolar civarında oldukça maliyetli bir uygulama. Türkiye'de yine ortalama olarak 3 bin liraya gerçekleşen uygulama 60 merkezde yapılıyor. Ülkemizde yılda 40 bine yakın tüp bebek uygulaması yapılıyor. Ülkemizdeki merkezlerin tüp bebek uygulamalarında başarılı sonuçlar elde ettiklerini söylemek mümkün. Neticede tedaviye başlayan her 3 çiftten birinde hamileliğe ulaşma beklentisinin olduğunu söyleyebiliriz. Yine de Türkiye'de yapılan uygulama sayısı ihtiyaç duyulan uygulama sayısından oldukça düşük. Türkiye nüfusuna sahip bir ülkede, yapılması gereken uygulama sayısı aslında 120 bin civarında olmalı. Demek ki tedaviye ihtiyaç duyan birçok çift halen bu tedaviyi göremiyor. Türkiye'de doğan her 3.000 - 4.000 bebekten biri tüp bebek bebeğiyken, İskandinav ülkelerinde doğan her 100 bebekten birinin tüp bebek olması, tüp bebek istatistikleri hakkında bize referans olabilecek bir bilgi.