BIST 9.717
DOLAR 32,56
EURO 34,98
ALTIN 2.447,92
HABER /  POLİTİKA

New York Times'dan ilginç Erdoğan yazısı

Başkanlık sistemi dünya basınının da takibinde. New York Times gazetesi de başkanlık sistemiyle ilgili bir yazıyı sayfalarına taşıdı.

Abone ol

Türkiye'de de muhabirlik yapan Andrew Finkel'in kaleme aldığı yazıda, "Erdoğan eğer Türkiye'nin başkanlık sistemine sahip olması gerektiğine bu kadar inanıyorsa, ilk yapması gereken şey aday olmadığını açıklamalı" denildi.

Türkiye'de 20 yıldan fazla bir süre gazetecilik yapan Andrew Finkel tarafından kaleme alınan yazı, "Erdoğan'ın bir sonraki hareketi" başlığını taşıyor.

Yazıda, "Erdoğan'ın başkanlık sistemine verdiği destek herkes tarafından biliniyor ki, 2015'te görev süresi dolmadan başbakanlığı bırakacak. 2014 yılında cumhurbaşkanı olarak yerini alacak. Ülkesini daha önce sahip olmadığı büyük bir güçle yönetmeye devam edecek" denildi.   

ÇÖLDE GEZİNEN MUSA GİBİ

Yazının devamında Andrew Finkel bu değişimin tek adam yönetimine dönüşmemesi gerektiğinin de altını çizdi:

"Hükümet anayasayı değiştirme isteğinde haklı fakat yeni anayasa eskisinden iyi olmak zorunda. Anayasa Erdoğan'ın iktidara daha da tutunmasının aracı haline dönüşmemeli. Erdoğan'ın bu çabaları nedeniyle yeni anayasa ile ülkenin geleceğinin şekillendirilmesi tartışmaları yerini bir adamın geleceğine bırakacak. Malesef, bütün bunlar asıl mesele olan Türk hükümetinin daha fazla nasıl temsil edilmesi konusunu da dikkatlerden  uzaklaştıracak.

Erdoğan şu an çölde gezinen Musa gibi halkını bir tür esaretten kurtardı ama onları vaat edilen topraklara götüremiyor. Eğer Türkiye'nin başkanlık sistemine sahip olması gerektiğine bu kadar inanıyorsa, ilk yapması gereken şey aday olmadığını açıklamalı."