BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Kral Abdullah reform karşıtı danışmanını görevden aldı

Suudi Arabistan'da Kral Abdullah'ın kadın haklarının iyileştirilmesine ilişkin girişimlerine muhalefet eden danışmanı görevden alındı.

Abone ol

Suudi Arabistan Kralı Abdullah, cinsiyet ayrımcılığı konusundaki açılımlarına karşı çıktığı bilinen danışmanını görevden aldı.

Şeyh Abdülmuhsin el Obeikan, Kraliyet kabinesinin en muhafazakar danışmanlarından biri olarak biliniyor.

Suudi yetkililer, azil işleminin nedeniyle ilgili herhangi bir açıklama yapmadı, ancak karar Şeyh Obeikan'ın kendi ifadesiyle ''etkin kişilerin kadının doğal statüsünü değiştirirerek Müslüman toplumunu yozlaştırma planları''nı hedef almasını izliyor.

Şeyh Obeikan'ın açıklamaları ülkenin yasalarının kadınlar aleyhine katı bir şekilde yorumlanmasını yumuşatma girişimlerine karşı bir saldırı görülüyor.

Kral Abdullah gelecek seçimlerde kadınlara oy kullanma hakkı verilmesi vaadinde bulunmuş, kadın ve erkeklerin birlikte eğitim görebilecekleri ülkenin ilk üniversitesini açmış, ayrıca aile içi şiddete karşı önlemleri yaşama geçimişti.

Ülkenin dini polisi Mutawa'nın başındaki yetkili de ocak ayında görevden alınarak yerine daha ılımlı bir isim getirilmişti.