BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Alışveriş yaparken promosyonlara dikkat!

Ankara Ticaret Odası uyardı: "Promosyon vaatli alışverişlerden uzak durmak gerekir"

Abone ol

Şirketlerde unvan, adres ve ortaklık ilişkileri gibi değişimleri engelleyen herhangi bir yasal düzenlemenin bulunmaması vatandaşların mağduriyetine neden oluyor. Vatandaşlar mal ve hizmet satın aldığı, sözleşme yaptığı ve borçlandığı kimi firmaların kapanmasından dert yanıyor.

Ankara Ticaret Odası Ticaret Sicil Müdürü Ziya Özmen, “Şirketlerde unvan, adres, ortak vb gibi değişimleri engelleyen herhangi bir yasal düzenleme yok. Promosyon vaatli alışverişlerden uzak durmak gerekir.

 Tüketiciler Sikayetvar.com’a gönderdikleri maillerle mal ve hizmet satın aldıkları ya da sözleşme imzaladıkları şirketlerin daha sonra isim, unvan, adres değiştirmelerinden ve şirketlere ulaşamamalarından dert yandılar. Ankara Ticaret Odası Ticaret Sicil Müdürü Ziya Özmen, Sikayetvar.com’a yaptığı açıklama ile vatandaşların bu konudaki mağduriyetini engelleyen bir yasal mevzuatın olmadığını kaydetti.

 Şirketlerin Sermayesine Dikkat

 Şirketlerin kurulduktan sonra sermaye gösteriminin tüketicileri mağdur ettiğinin hatırlatılması üzerine Özmen, şirket ortaklığı ve sermaye yapısı hakkında şöyle konuştu:

 “Tarafından anonim şirketlerde asgari sermaye limiti 50.000 TL limited şirketlerde ise 5.000 TL'dir. Bu sermayenin 1/4'nin en geç 3 ay içerisinde, kalan kısmının ise 3 yıl içerisinde ödenmesi zorunludur. şirket kurmanın maliyeti ise 2.000-TL ile 5.000-TL arasında değişmektedir. Şirket ortaklarının birden fazla şirkete ortak olmasını engelleyen bir düzenleme de mevcut değil. Aynı şekilde şirket ortağı olan bir kişi yeni bir şirket de kurabilir. Ancak iflas ile ilgili bazı kısıtlamalar mevcuttur. Burada bahsi geçen iflas halk dilinde kullanılan iflastan farklıdır. Şöyle ki; yasal anlamda bir iflastan bahsedebilmek için mahkemece verilmiş bir iflas kararının olması ve bu doğrultuda iflas masasının oluşturulmuş olması gerekir. diğer taraftan özellikle ihale mevzuatında da bazı kısıtlamalar mezcuttur. hakkında ihaleden men kararı verilen kişilerin yüzde 50'den fazlasına sahip oldukları şirketler de ihale yasağı kapsamındadır.”

 Tüketiciye İş Düşüyor

 Her şeye rağmen ticaret yapan şirket ya da şahıslarla herhangi bir mal ya da hizmet alımı yapan tüketicilerin bu mal ya da hizmet ile ilgili şikayetini bunu kaymakamlıklar nezdinde kurulu bulunan tüketici şikayet masalarına bildirmeleri gerektiğini vurgulayan Özmen, “Böyle durumlarda tüketici masaları firma hakkında ciddi cezalar uyguladığı gibi mal ya da hizmetin yeniden karşılanmasını sağlayabiliyor. Odamıza kayıtlı firmalar ile ilgili olarak yapılan şikayetler de odamız disiplin kurulu tarafından incelenmek suretiyle firma hakkında para cezası veriliyor” şeklinde konuştu.

 Özmen, son dönemlerde artış gösteren bedava devre tatil vaadi ile kandırılan vatandaşların mağduriyetleri konusunda bu tr alışverişlerden uzak durulması gerektiğini kaydetti. “Tüketicinin bu tür durumlarla karşılaşmaması için asıl dikkat edilmesi gereken ise güvenilir olmayan firmalardan mal ve hizmet alımından kaçınmak gereğidir. Özellikle promosyon vaadli alışverişlerden uzak durmak gerekir” dedi.

 Aile Sorunlarına Neden Oluyor

 Promosyon vaatli alışveriş sonrası birçok mağduriyet yaşadıklarını kaydeden bir tüketici bedava tatil vaadi ile kandırıldığını ve ailesi ile yaşadığı sorunları şöyle dile getirdi:

 “Devre Tatil bürosuna gittim. Orada nasıl bir ortam olduğunu zaten anlatmama gerek yok. Hepimiz artık biliyoruz neden bu kadar el üstünde tutulduğumuzu ve ilgilenen satış elemanının 1 saniye bile yanımızdan ayrılmadığını. O ilginin karşısında afalladık kaldık, zaten daha sonra konu asıl mevzuya geldi.

İşte o dakikadan sonra bizimle ilgilenen bayan eşimle göz göze gelmeme bile fırsat vermeden sürekli konuşuyor ve saldırgan satış teknikleriyle beynimizi yıkıyordu. Ben de bir anlık gafletle kabul edeceğimi söyledim. Yanımda para olmadığından her türlü kolaylığı yapma yoluna gittiler. Eşimin bir laf etmesine fırsat vermeden sözleşmeyi önümde buldum. Maddelerine okumak istediğimdeyse sadece ilk sayfayı okumama izin verip ısrarla okumak istememe rağmen bana özetlediler sözde. Asıl olay eve geldikten sonra başladı. Eşimle bu yüzden sabaha kadar tartıştım. Ertesi gün eşimin ailesi de gelince ev tam savaş alanına döndü bu olay yüzünden. Ertesi gün tatil oldukları için ulaşamadım. Salı günü müşteri temsilcisine ulaştım. Durumumu tüm detaylarıyla anlatmama rağmen, cayma hakkımın olmadığını tesiste imzaladığım için hukuki boyutun da onların lehine olacağını söyledi. “

Bir başka şikayetçi ise şirket sahiplerinin firma adını değiştirerek yeniden kurulması sonrasında yaşadığı sıkıntıya yönelik “Bilindik karşılamalarıyla bizde bu insanların üyelik sözleşmelerini imzaladık..hediye tatil falan filan...sonuç hüsran.. aslında bir tuzaktı. Firma sahipleri firmanın adını değiştirip tekrar kuruldular. Parasını alamayan birçok arkadaş mağdur durumda” dedi.