BIST 9.717
DOLAR 32,55
EURO 34,93
ALTIN 2.445,03
HABER /  POLİTİKA

AK Parti'nin 'yeni anayasa' için B planı

AK Partili Ahmet İyimaya, yeni anayasa için uzlaşma olmaması durumunda, teklif taslağına TBMM’den 'de facto' desteğin ortaya çıkabileceğini belirtti.

Abone ol

AK Partili Meclis Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, yeni anayasa için olabildiğince kapsamlı bir uzlaşma arayacaklarını, sağlanamaması halinde ise ortaya çıkaracakları teklif taslağına TBMM’den, 330-335 milletvekili tarafından de facto (fiilen) destek çıkabileceğini söyledi.

Reuters’a konuşan İyimaya, AK Parti’nin yeni anayasa çalışmalarını başlatabilecek sayıya ulaştığını söyleyerek, “Partimiz, olabildiğince katılım skalası geniş uzlaşma çabasına girer. Eğer bu sağlanamazsa de facto destek ortaya çıkabilir” diye konuştu.

"BUNU YAPACAĞIMIZI SANMIYORUM"

İyimaya, 1 Kasım’da yapılan seçimle  yeniden tek başına iktidara gelen AK Parti'nin, yeni anayasa için yeterli sandalye sayısına erişmek adına ‘siyasi ahlaka aykırı’ bir yöntem izlemeyeceğini belirterek, “Kabul yeter sayısını görmedikçe ‘Meclis’e anayasa değişiklik teklifi verme konusuna ihtiyatlı yaklaşıyorum. Bunu yapacağımızı sanmıyorum” dedi.


İŞTE AK PARTİ'NİN ÖNCELİĞİ

Parti olarak önceliklerinin anayasa olduğunu vurgulayan İyimaya, “Ak Parti olarak önceliğimiz; içeriğinde uzlaşılmış, standartları yüksek, merkezine insanın oturduğu sivil bir anayasadır. Ancak başkanlık sisteminin süreçteki gelişmeler içerisinde konsensüse mazhar olabileceğini düşünüyorum” dedi.

"KİŞİLER ÖN PLANA ÇIKMAYACAK"

İyimaya, başkanlık sistemi tartışmalarıyla ilgili olarak ise “Ak Parti’nin başkanlık sistemi tercihi, kişileri ön plana çıkarmayacak. Sistemin bir rejim değişikliği anlamını taşıdığı yönündeki söylemi, bilim ve gerçeklerle bağdaşmaz buluyoruz. Yeni anayasanın yapılması seçeneğinde, kabul sayısının 366’nın üzerinde olmasında dahi referandumun zorunlu olduğunu düşünüyorum.” diye konuştu.