BIST 9.974
DOLAR 32,38
EURO 34,72
ALTIN 2.429,08
HABER /  POLİTİKA

Gül'den Erdoğan ve Davutoğlu'na tebrik telefonu

1 Kasım seçim sonuçlarının AK Parti'ye tek başına iktidar getirmesi sonrasında, Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nu arayarak tebrik ettiği öne sürüldü. Tebriğe ilişkin henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

Abone ol

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, 1 Kasım seçiminden sonra, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nu arayarak, tebrik ettiği öğrenildi. Gül'ün tebriğine ilişkin resmi olarak açıklama yapılmadı.

Cumhuriyet'ten Erdem Gül'ün haberine göre, 7 Haziran sonrası yeni parti kuracağı iddiaları ile gündemde gelen Gül'ün bu telefonunun, siyasete yeniden döneceği yolundaki kulisleri boşa çıkardığı yorumu yapıldı.

GÜL AKTİF SİYASETE GERİ DÖNER Mİ?

Ankara kulislerinde tartışmalara yol açan beşinci parti tartışmalarıyla ilgili Gül’le görüşen isimler ise, 
“Gül, bu partinin kurucusu ve yıllarca yöneten iki isimden biri. Asla beşinci parti işlerine girmez ama partinin kurucu ideallerinden sorun gördüğü için bir oy kaybı durumunda dışlanan partilileri de geri getirecek biçimde partiyi toplamak için aktif siyasete döner” yorumunu yaptı.

İşte o haberden çarpıcı satırlar:

GÜL'DEN 'KAYIP YILLAR' İFADESİ

Gül, siyasi geleceklerini kendisine bağlayanların çoğaldığı 1 Kasım seçimleri öncesinde, görüşmelerinde ve medyaya yaptığı açıklamalarda, AKP’nin kuruluş dönemi ilkelerinden uzaklaşmaya başladığı eleştirilerini dile getirdi. Dış politikaya yönelik eleştiriler de yönelten Gül, yaşananlar için “kayıp yıllar” ifadesini kullandı. Gül’ün bu net tanımı, kendisinden bir işaret bekleyenler için en net 1 Kasım sonrası mesajı olarak algılandı. Tam o sırada gündeme gelen “5. parti” tartışmalarıyla ilgili olarak Gül’le görüşenler, “Gül, bu partinin kurucusu ve yıllarca yöneten 2 isimden biri. Asla 5. parti işlerine girmez ama partinin kurucu ideallerinden sorun gördüğü için bir oy kaybı durumunda dışlanan partilileri de geri getirecek biçimde partiyi toplamak için aktif siyasete döner” değerlendirmelerini yaptı.

(...)

"BAŞBAKAN CEPHESİ RAHATLADI"

Yüzde 49 oy oranı, Davutoğlu’nun beklediği kutlama telefonunun gelmesini sağladı. Gül, önce Erdoğan’ı telefonla aradı. Ardından da Davutoğlu’nu arayarak seçim başarısı için kutladı. Gül de, Başbakanlık da, Cumhurbaşkanlığı da bu telefonu özel olarak kamuoyuna duyurmadı. Ancak telefon, parti içinde kulaktan kulağa yayıldı. Gül’ün telefonu Davutoğlu cephesinde farklı, parti içindeki muhalif isimlerde farklı sonuçlar yarattı. Başbakan cephesi, Gül’ün artık siyasi bir aktör olarak harekete geçemeyeceği sonucuyla rahatladı. Siyasi gelecekleri için Gül’e umut bağlayan AKP’liler ise bu umutlarını başka bahara ertelemek zorunda kaldı. Gül’e umutlarını bağlayan isimlerin yakın dönemde sessizce gelişmeleri izlemek için beklemeye geçecekleri, ardından Erdoğan’a değil, Davutoğlu’na yaklaşacakları da kulislerde dile getiriliyor.