BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  POLİTİKA

Yeni bakanlar kimler olacak büyük sürpriz kim?

Yeni hükümet ve yeni bakanlar büyük merak konusu. Abdülkadir Selvi bombayı patlattı. Ekonomi ve dışişleri bakanı kim olacak büyük sürpriz kim?

Abone ol

Yeni hükümet için geri sayım başlarken Ankara kulislerinde müstakbel bakan adaylarının isimleri dönmeye başladı. Peki Ahmet Davutoğlu'nun yeni kabinesinde kimler bakanlık koltuğu kapacak?

İktidara yakın isimlerden Abdülkadir Selvi bugün 'yeni kabine kulislerini' paylaştı. AK Parti'de şu anda yoğun bir şekilde Meclis Başkanlığı kulis faaliyetleri dönüyor. Yeni bakanlıklar için de yarış var. Selvi'nin aktardığına göre en büyük sürpriz Ekonomi'de olacak. İsim vermemiş olması merakları artırdı.

İşte Selvi'nin aktardığı yeni bakan kulisleri;

"Mevcut seçim hükümeti baz alınmamalı. Geçmiş AK Parti kabinelerine göre çok büyük değişiklikler beklenmiyor. Elbette ki belli bir oranda değişiklik olacak. Çünkü bu kabine tam 4 yıl süreyle hükümet politikalarına yön verecek. Baştan belirteyim, bazı isimler konuşuluyor ama isimler konusuna girmek istemiyorum.

YENİ KABİNEDE İKİ KADIN BAKAN OLACAK

Yeni kabinede ilk kez iki kadın bakanın yer alması bekleniyor. Şimdiye kadar hep tek kadın bakan yer alıyordu. O da Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı görevini üstleniyordu. Demek ki bu bakanlık dışında bir kadın bakanımız daha olacak.

BAŞÖRTÜLÜ BAKAN OLACAK MI?

AK Parti başörtülülerin Meclis'te temsilinin yolunu açmış, yine bu dönemde başörtülü bir bakanımız olmuştu. Yeni dönemde kadın bakanlarımız arasında başörtülü isim olacak mı? Başörtüsü, 12 Eylül darbesinden bu yana çok büyük mağduriyetler yaşamış bir kesimin hak ve hukuk mücadelesinin bir simgesiydi. Ama kadın bakan seçilirken tek kriterin bu olmayacağını biliyoruz. “İşi ehline verin” kuralına bakılacak.

EKONOMİNİN BAŞINA KİM GELECEK? SÜRRİZ İSİM KİM?

Yeni hükümette ekonomi yönetimi ne olacak? 'Ali Babacan ekonominin kaptanı olacak mı, Berat Albayrak kabineye girecek mi, Binali Yıldırım kabine de yer alacak mı?' diye sorduğunuzu duyar gibiyim. Dışişleri Bakanı'nın kim olacağını da merak ettiğinizi düşünüyorum.

AK Parti, ekonomiyle ilgili beklentileri dikkate alan bir hükümet programı ve ona uygun bir kabine ile karşımıza çıkacak. Özellikle ekonomi yönetiminde herkesi şaşırtacak bir sürpriz geliyor. Kabine listesini gördüğünüzde AK Parti'nin önümüzdeki 4 yılda en büyük önceliği ekonomiye vereceğini gösteren bir liste olacak. Sürpriz dedim daha fazla kurcalamayın isterseniz.

ÜÇ DÖNEMLİKLERDEN BAKAN

Yeni dönemde üç dönemlik olup, bu kez parlamentoya giren 23 milletvekili var. Özgül ağırlığı yüksek isimler. Üç dönemlik isimlerden bir bölümünün bakan olması bekleniyor. Ama ne tamamen üç dönemliklerden, ne de tamamen yeni isimlerden teşekkül edecek bir kabine olacak. Elbette ki bir denge kurulacak. Yeni dönemde parlamentoya girmiş, donanımlı birçok isim var. AK Parti milletvekilleri arasından en az 5 Bakanlar Kurulu çıkar. Ama yeni isimlerden bir kaçının kabinede yer alması bekleniyor.

BAKANLIK İÇİN EN ÖNEMLİ KRİTER

Başbakan'ın 4 yıl süreyle ülkeyi başarıyla yönetebileceği bir Bakanlar Kurulu olmasına özen gösterilecek. Başbakan'la uyum içinde çalışmak önemli bir kriter olacağa benziyor. Elbette ki bölgesel dengelerde Bakanlar Kurulu'nun teşkilinde dikkat edilmesi gereken faktörlerden biri olacak.