BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

6 madenci mezarlarından çıkarıldı

Zonguldak'ta 17 Mayıs'ta meydana gelen grizu faciasında yaşamını yitiren işçilerden 8'inin cenazelerinin karıştığı ortaya çıktı.

Abone ol

Zonguldak'ta, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessese Müdürlüğü'ne ait maden ocağında 17 Mayıs'ta meydana gelen grizu faciasında yaşamını yitiren işçilerden 8'inin cenazelerinin karıştığı ortaya çıktı.

MEZARLAR AÇILDI, CENAZELER ÇIKARILDI

28 işçiden, cenazeleri karıştığı iddia edilenlere yapılan DNA testleri tamamlandı. Açılan 8 mezardan çıkarılan cenazeler gerçek sahiplerine teslim edilmeye başlandı.

MORGDAKİ İŞÇİLERİN KİMLİKLERİ BELLİ OLDU

Test sonuçlarına göre, kimliği belirlenemediği için Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi morgunda cenazesi bekletilen 3 işçinin Kadir Ötgüç, Hasan Ersin ve İlker Bebek olduğu belirtildi.

Maden ocağında ulaşılamayan işçilerin ise Engin Düzcük ve Dursun Kartal olduğu belirlendi.

CENAZELER YANLIŞ KİŞİLERE VERİLDİ

Ötgüç'ün ailesine teslim edilen cenazenin, maden mühendisi Ramazan Yavuz'a, Yavuz'a ait sanılarak defnedilen cenazenin Murat Özbay'a ait olduğu belirlenen testler sonucunda, Hasan Ersin diye defnedilen cenazenin de Ahmet Karabektaşoğlu'nunki olduğu tespit edildi.

GÖMDÜKLERİ DEĞİL MORGDAKİLER KENDİ CENAZELERİ ÇIKTI

Ersin'in cenazesinin ise morgda bekletilen 3 cenaze arasında yer aldığı öğrenildi. Engin Düzcük sanılarak toprağa verilen cenazenin Erdem Alkin, İlker Bebek diye defnedilenin Sabri Özdal olduğu, Düzcük'ün maden ocağından çıkarılamayan 2 işçiden birisi olduğu anlaşıldı.

Özdal sanılarak toprağa verilen cenazenin ise Erkan Taşdemir'inki olduğu kaydedildi.



MEZARLARINDA DA RAHAT BIRAKILMADILAR

Yanlış defnedilen cenazelerin mezarları açılarak çıkarıldığı ve getirildiği Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesinde ailelerine teslim edildi.

Facianın ardından Ahmet Karabektaşoğlu, Dursun Kartal, Erdem Alkin, Erkan Taşdemir ve Murat Özbay'ın ailesi, cesetleri teşhis edememişti.

ABİMİ YÜZÜNDEN TANIYAMADIM
PARMAKLARI BİLE KOPMUŞTU

Grizu patlamasında yaşamını yitiren işçilerden Kadir Ötgüç'ün kardeşi Ramis Ötgüç, cenazelerde yaşanan karışıklığın kendilerini daha da üzdüğünü belirterek, şöyle dedi:

''Ben de aynı ocakta ve aynı vardiyada ama TTK bünyesinde çalışıyordum. Patlama sırasında malzeme almak için dışarıya çıkmıştım. Zannediyorum o anda ağabeyim ve arkadaşları yemek yiyorlardı, çünkü genelde kafaların üst kısmından zarar görmüşler. Ağabeyimin parmaklarının uçları da kopmuş. Ben burnunun yapısından o olduğunu teşhis ettim ama insan yanılabiliyor. Cenazelerin karışıklığı bizi daha da üzdü.''

AİLELER CENAZELERİ DEĞİŞTİRDİ

Patlamanın ardından cesedi çıkarılan 28 işçi arasında yer alan Sabri Özdal (29) sanılarak 20 Mayısta Bartın'ın Karahüseyinli köyünde toprağa verilen madenci Erkan Taşdemir mezardan çıkarılıp ailesine teslim edildi. 

Aynı şekilde İlker Bebek sanılarak toprağa verildiği belirlenen Özdal'ın cenazesi de mezardan çıkarılıp ailesine teslim edildi.

TAŞDEMİR'İN ÇIKARILDIĞI MEZARA GÖMÜLDÜ

Özdal'ın cenazesi, Karahüseyinli Köy Camisi'nde kılınan cenaze namazının ardından Taşdemir'in çıkarıldığı mezara defnedildi.

Cenaze törenine Özdal'ın ailesi ve yakınlarının yanı sıra Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, Genel Maden İşçileri Sendikası Amasra Şube Başkanı Hakkı Arslan ile vatandaşlar katıldı.

KARISINDAN GİZLEYİP GÖMDÜLER

Sabri Özdal'ın amcası İsmail Özdal, gazetecilere, Özdal'ın kardeşi ve madenci arkadaşlarınca cenazenin teşhis edilip hastane morgundan alındığını belirterek, ''Öyle zannediyorum ki, cenazeler tabutlara konulduğu sırada karışıklık oldu. Şu anda Özdal'ın eşi Aysun'un bu durumdan haberi yok. Durumu gizledik'' dedi.

ACIMIZ OLSA DA CENAZESİNİ BULDUK EN AZINDAN

Özdal sanılarak defnedilen Erkan Taşdemir'in babası Hüseyin Taşdemir de cenazesini teslim almasının ardından yaptığı açıklamada, karışıklığı öğrenince şoke olduğunu belirtti. Taşdemir, şunları kaydetti:

''Karışıklığın Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesinde yaşanan yoğunluktan kaynaklandığını düşünüyorum. Çünkü, hastanede çok aceleci davranıldı. Bizi, 20'ye yakın cenaze çıkarıldıktan sonra çağırdılar. İçeriye girdiğimizde oğlumuzun olmadığını söyledik. Biz oğlumuzu ocakta kalan iki işçiden biri olduğunu düşünüyor ve göçük altındaki cesetlerin çıkmasını bekliyorduk. Sonra bizden kan alındı ve DNA testi yapıldı. Bu test sonucunda da dün akşam cenazelerin karıştığı ve bizim cenazemizin Bartın'da defnedildiği söylendi. Şu anda acımıza rağmen oğlumun cenazesini bulmuş olmakla avunuyoruz.''