BIST 9.717
DOLAR 32,55
EURO 34,93
ALTIN 2.444,37
HABER /  GÜNCEL

3 Hizbullahçı daha sırra kadem bastı

Terör örgütü Hizbullah'ın askeri kanat sorumlusu Hacı İnan'ında aralarında bulunduğu 26 sanığın yargılanmasına devam edildi

Abone ol

Terör örgütü Hizbullah'ın sözde askeri kanat sorumlusu Hacı İnan'ın da aralarında bulunduğu 1'i tutuklu 26 sanığın yargılandığı duruşmada, adli kontrol tedbirine uymadıkları belirtilen 3 tutuksuz sanık hakkında yakalama emri çıkartıldı.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanık Cevat Işıklı ile başka suçtan tutuklu bulunan Hacı İnan katıldı. Tutuksuz sanıklar ise duruşmaya gelmedi. CMK'nın 102. maddesi uyarınca 4 Ocak 2011 tarihinde tahliye edilen sanıklardan Abdülsettar Yıldızbakan'ın da askere alınması nedeniyle duruşmaya katılmadığı anlaşıldı.

Heyet değişikliği nedeniyle eski tutanakların okunduğu duruşmada, haklarında adli tedbir kontrolü kararı verilen sanıklar İlyas Kutulman, Burhan Ekineker ve İbrahim Evliyaoğlu'nun bu karara uymadıkları ve yasa dışı yollardan yurt dışına çıkmış olabilecekleri ihtimalinin İstanbul Emniyet Müdürlüğünün 8 Temmuz 2011 tarihli yazısıyla belirtildiği, bu nedenle sanıklar hakkında kırmızı bülten çıkarılması konusunda talepte bulunulduğu tutanağa yazdırıldı.

Bu taleple ilgili görüşü sorulan İstanbul Cumhuriyet Savcısı Bilal Bayraktar, adli kontrol kararına uymayan sanıklarla ilgili yakalama kararı ile birlikte kırmızı bülten çıkarılmasına karar verilmesini istedi. Savcı Bayraktar, ayrıca tutuklu sanığın tutukluluk halinin devamını da talep etti.

TAHLİYESİNİ İSTEDİ

Duruşmada diyecekleri sorulan tutuklu sanık Cevat Işıklı, dosyanın tamamının iddiadan ibaret olduğunu ve hakkında herhangi bir delil bulunmadığını savunarak, ''Cesetlerin çıkarılmış olduğu evin bana ait olduğu iddia edilmiştir. Ancak ev sahibi huzurunuzda ifade vermiş ve benimle ilgisi olmadığını beyan etmiştir. Suçsuz yere yatmaktayım. Tahliyemi talep ediyorum'' dedi.

Başka suçtan tutuklu Hacı İnan da ''Benimle ilgili tek bir delil ortaya konulsa bütün suçları kabul ediyorum. Ancak şu ana kadar hiçbir delil ortaya konulmadı'' diyerek, CMK'nın 102. maddesi gereğince tahliye olduktan 10 gün sonra başka bir dosyadan, aynı nevi suçtan yakalandığını ve bunun nedenini sorduğunda kendisine 'Medyanın yoğun baskısı nedeniyle yakalandığı'' cevabının verildiğini savundu.

Kısa süre içerisinde hakkında dosya oluşturulup işlem yapıldığını ve mahkemedeki dosya gibi oluşturulan dosyanın da iddiadan ibaret olduğunu öne süren İnan, ''Herhangi bir delil mevcut değildir. Beraatimi talep ediyorum'' diye konuştu.

Sanıklardan İlyas Kutulman ve Benan Kutulman'ın avukatı Selçuk Kar da uyarılı davetiyeye icabet ederek bu duruşmaya katılmalarına rağmen tebligatı gönderen mahkeme heyetinin duruşmada olmadığını belirterek, dosyanın uzamasının sebebinin kendileri değil, mahkeme olduğunu öne sürdü.

MAHKEMENİN ARA KARARI

Taleplere ilişkin ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, dosya kapsamı, suçun CMK'nın 100/3. maddesinde yazılı tutuklamayı gerektirir suçlardan oluşu, İlyas Kutulman, Burhan Ekineker ve İbrahim Evliyaoğlu'nun adli kontrol yükümlülüklerine uymamış olmaları ve yurt dışına kaçmış olmaları ihtimalini gözönüne alarak bu sanıklar hakkında yakalama emri çıkarılmasına ve kırmızı bülten hazırlanarak gereği için emniyet müdürlüğüne gönderilmesine hükmetti.

Hakkında adli kontrol tedbiri hükmü uygulanan sanıklardan Abdulsettar Yıldızbakan'ın askere sevk edildiği ve halen asker olduğunun anlaşıldığını ifade eden heyet, bu sanık hakkındaki imza atma zorunluluğu tedbirinin kaldırılmasına karar verdi.

Tutuklu sanık Cevat Işıklı'nın tutukluluk halininin devamını kararlaştıran mahkeme heyeti, duruşmayı erteledi.

CEZA İSTEMLERİ

Birleştirilen davaların iddianamelerinde, terör örgütü Hizbullah'ın sözde askeri kanat sorumlusu Hacı İnan, örgütün sözde İstanbul sorumlusu İlyas Kutulman ve 10 kişinin cesedinin çıkarıldığı Üsküdar'daki evi kiralayan Cevat Işıklı'nın da aralarında yer aldığı 10 sanığın, ''Anayasal düzeni silah zoruyla değiştirmeye kalkışmak'' suçundan müebbet ağır hapis cezasına çarptırılmaları isteniyor.

İddianamelerde, diğer sanıkların da ''Yasa dışı örgüt üyesi olmak'' ve ''Yasa dışı örgüt üyelerine yardım ve yataklık etmek'' suçlarından 4,5 ile 22,5 yıl arasında çeşitli ağır hapis cezalarına çarptırılmaları talep ediliyor.