BIST 10.083
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.424,75
HABER /  GÜNCEL

TSK'da bomba takibi 2008'de başlamış

Genelkurmay el bombası ve lav silahı gibi mühimmatın kime verildiğinin takibini, Ergenekon cephaneliklerinde TSK malı malzemenin çıkmasının ardından başlatmış.

Abone ol

Genelkurmay Başkanlığı, Ergenekon Silahlı Terör Örgütü iddiasıyla sürdürülen soruşturmayı başlatan Ümraniye'de bir gecekonduda ele geçirilen 27 el bombasıyla ilgili olarak Ergenekon davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdiği yazıda ilginç bir gerçeği ortaya çıkardı.

Genelkurmay, envanterine giren el bombaları ve lav silahlarının hangi birliğe verildiğinin net kayıtlarını Ergenekon soruşturmasının ardından tutulmaya başlandığını bildirdi.

TSK'YA 'M26 EL BOMBALARI' SORULDU

Ergenekon Mahkemesi, Genelkurmay'a gönderdiği yazıda "Ümraniye'de ele geçirilen Amerikan M26 tipi el bombalarının 1950-1955 yılları arasında üretilen mühimmat olduğu belirtildiğinden bu mühimmatın TSK envanterine alınıp alınmadığı, alınmış ise hangi komutanlık ve birliklere teslim edildiğinin bildirilmesini" istemişti.

Genelkurmay'dan mahkemeye gönderilen 28 Haziran 2011 tarihli 'Gizli' ibareli yazıda M26 tipi el bombalarının TSK envanterinde olduğu belirtilerek bazılarının teslim edildiği birlikler hakkında bilgi verildi.

KAFİLE KAYDINA 2008'DE BAŞLADIK

13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdiği yazıda "Ümraniye bombalarıyla aynı tarihte aynı kafile numarasıyla üretilen bombaların birliklerde eksik veya kayıp olup olmadığının saptanamadığını" bildiren Genelkurmay Başkanlığı, bunun gerekçesinde ise ilginç bir bilgiye yer verdi. Genelkurmay, bu el bombalarıyla ilgili kayıtların kafile numarasına göre yapılmadığı, kafile numarasına göre kayıt ve takibin Ergenekon soruşturmasının ardından başladığı belirtildi.

Genelkurmay'ın 28 Haziran tarihli yazısında şöyle denildi: "J: Gn.K.lığı envanterinde mevcudu bulunan mühimmatın envantere giriş belgeleriyle tertip emirlerine, arşiv bekleme süresinin dolmasını müteakip imha edilmesi ve J.Gn.K.lığınca mühimmat takibinin stok numarası esasına göre yapılması, kafile esaslı mühimmat takibine ise 2008 yılından itibaren başlanılması nedeniyle ulaşılamadı.

Hangi tarihte, hangi birliklere kaç adet tertip edildiğinin ve 2008 yılına kadar olan sarf ve imha bilgileri tespit edilemedi. Ayrıca, tahrip edilmeden eğitim atışlarında kullanılarak sarf edilmeden veya Jandarma Lojistik Komutanlığına tahliye edilmeden önce envanterinde söz konusu kafile numaralı mühimmattan bulunan birlik komutanlıklarınca eksik, kayıp veya çalıntıyla herhangi bir soruşturma olmadığının bildirildiğini arz ederim."

KAZILDIKÇA YERDEN TSK MALI BOMBA, LAV VE MERMİ ÇIKTI

Ergenekon soruşturması kapsamında, Ümraniye, Poyrazköy, Zir Vadisi, Sapanca ve Gölbaşı başta olmak üzere yere gömülü cephanelikler ele geçirildi. Cephaneliklerde özellikle Makina Kimya Enstitüsü tarafından üretilip TSK'ya teslim edilen çok sayıda el bombası, lav silahı ve mermi ele geçirildi.

Genelkurmay ilk dönem el bombaları ve lav silahlarının TSK envanterine kayıtlı olmadığını, kayıtlarında eksik olmadığını açıklamış ancak yapılan incelemeler sonunda mühimmatın büyük bölümünün Genelkurmay'a teslim edilen mühimmattan olduğu tespit edilmişti.