BIST 10.046
DOLAR 32,45
EURO 34,64
ALTIN 2.389,75
HABER /  POLİTİKA

BDP'den tansiyonu düşürecek açıklama

Yeni Anayasa için Meclis'e girme hazırlığı yapan BDP iktidarla arasındaki tansiyonu yükselten vergi vermeyiz polemiğine şimdilik noktayı koydu

Abone ol

BDP Batman Milletvekili Bengi Yıldız'ın hükümet ile BDP arasındaki ipleri kopma noktasına getiren "Vergi vermeyiz", "Öz savunma güçlerini oluştururuz" yönündeki açıklaması yeni Anayasa sürecinde aktif rol almak için Meclis'e girme sinyali veren BDP'yi harekete geçirdi.

Yıldız'ın açıklamaları iki koldan yumuşatılarak düzeltildi.
BDP Grup Başkanı Selahattin Demirtaş, "Vatan toprakları üzerinde ameliyat yapmak isteyen yok, bu ülke hepimizin. Özerklikte vergi vermeme gibi bir şey yoktur" dedi. 

Özerklik ilanında bulunan DTK'nın resmi sözcüsü Coşkun da, “Demokratik özerklik anayasal güvenceye alınmadan ‘Vergi vermeyiz, ordumuzu kurarız’ gibi yaklaşımımız yok” dedi.

Yıldız'ın "Vergi vermeyiz" sözleri üzerine Başbakan Erdoğan, "Vergi ödemeyen bedelini öder" demiş, bu açıklamayı yapanları da "Küçük akıllı" ilan etmişti.

DTK: ÖZERKLİK YASALAŞMADAN OLMAZ

Başbakan'ın sözleriyle yükselen tansiyon arka arkaya iki açıklama ile düşürülmeye çalışıldı. İlk açıklama DTK'dan geldi. ‘Demokratik özerklik’ ilanının ardından haftasonu genel kurula hazırlanan DTK'nın sözcüsü Coşkun Vatan'a şunları söyledi:

Demokratik özerklik resmen kabul edilip, anayasal güvence altına alınmadan ‘Vergi de vermeyiz, kendi ordumuzu da kurarız’ gibi bir yaklaşımımız yok. Demokratik özerklik resmen kabul edilene kadar bizim vereceğimiz mücadele, toplu örgütlemek, öz yönetimleri güçlendirmek, devleti demokrasiye duyarlı hale getirmektir. Bunun dışında bir B-C planımız yok. Biz devleti reddetmiyoruz, devleti yıkmak istemiyoruz. Demokratik özerklik projemiz ile devletin daha demokratik hale gelmesini istiyoruz. Bunun Anayasal güvence altına alınmasını talep ediyoruz. Vergi, savunma gibi doğrudan devleti ilgilendiren konular, benim özerklik statüm kabul edildiği, anayasal güvence altına alındığında konuşulacak, tartışılacak konular.”

DEMİRTAŞ: ÖZERKLİKTE VERGİ VERİLİR

DTK'dan gelen bu açıklama BDP Grup Başkanı Demirtaş'ın açıklaması ile daha da yumuşatıldı. Demirtaş,  "Vatan toprakları üzerinde ameliyat yapmak isteyen yok, bu ülke hepimizin. Özerklikte vergi vermeme gibi bir şey yoktur." dedi.