BIST 10.730
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.502,67
HABER /  POLİTİKA

Zorunlu din dersi kaldırılmalı

Erkan Mumcu, "inançlara uygun din dersi uygulaması getirilmelidir'' dedi.

Abone ol

Anavatan Partisi (ANAVATAN) Genel Başkanı Erkan Mumcu, ''Zorunlu din dersi uygulamasına son verilmeli, seçmeli ve müfredat seçmeli, inançlara uygun din dersi uygulaması getirilmelidir'' dedi.

Ümraniye'ye bağlı Taşdelen Belediyesi, Meclis kararıyla cemevi adına arsa tahsis ederek, tapuya cemevi olarak tescil ettirdi. Tapu tahsis töreni, ANAVATAN Genel Başkanı Mumcu, Hacı Bektaş-ı Veli Kültür Tanıtma ve Sosyal Yardımlaşma Derneği yöneticileri ve Taşdelen'de yaşayan Alevi vatandaşların katılımıyla, Ümraniye Princess Düğün Salonunda yapıldı.

Salon girişinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erkan Mumcu, son günlerde tartışılan din dersi konusuyla ilgili soru üzerine, bu konunun gerçek boyutlarıyla konuşulmadığını ve tartışılmadığını Bir taraftan belirli bir müfredatı Anayasa ile zorunlu kılmanın insan haklarına aykırı olduğunu dile getiren Mumcu, diğer taraftan insanların kendi inandıkları gibi dinlerini öğrenme haklarını engellemiş olmanın da yine insan haklarına aykırılık teşkil ettiğini kaydetti. Mumcu, şunları söyledi: ''Dolayısıyla yapılması gereken şey, Türkiye'de zorunlu ve çok müfredatlı din eğitimi uygulamasını Anayasal bir mecburiyet olmaktan çıkarmak, bunu seçmeli ve insanların inançlarına uygun müfredatları seçebilecek biçimde örgün eğitim kurumlarında, yani okullarda verilen bir eğitime dönüştürmek lazım. Kısaca diyorum ki, zorunlu din dersi
uygulamasına son verilmeli, seçmeli ve müfredat seçmeli, inançlara uygun din dersi uygulaması getirilmelidir. Bu, hem çağdaş demokrasi anlayışına, hem insan hakları anlayışına, hem de toplumumuzun din ve vicdan hürriyetine uygun bir eğitim beklentisine karşılık verecektir.''

Bir gazetecinin, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in yaptığı açıklamaya ilişkin sorusu üzerine de Mumcu, ''Sayın Bakan'ın ağzından çıkmış açıklama olduğunu bilmiyorum. Böyle bir açıklama yaptıysa, bu utanç verici bir açıklamadır. Hiç kimse dini inançlarını açıklamaya zorlanamaz'' dedi.

Erkan Mumcu, törende yaptığı konuşmada da herkesin alması gereken mesajı alması için burada bulunduğunu belirterek, Alevi-Bektaşi toplumunun bu ülkede uğradığı haksızlıkların, mağduriyetlerin farkında bir siyasetçi olarak, bunlara dair çözümleri her vesileyle  söylediğini, burada tekrar söylemeyeceğini kaydetti. Mumcu, ''Çünkü Alevi-Bektaşi toplumu, yüze karşı söylenen, ama arkasından unutulan sözleri çok dinlediği için bence bu sözlerin bir değeri yok. Size tek söyleyeceğim şey şudur; bizi izlemeye devam edin. Bizi gözünüzle takip edin ve kalbiniz neye hükmederse ona karar verin. Ama bir tek şey söyleyeceğim. Hakkımızı da yemeyin. Hakkımız neyse; ceza ise ceza, ödül ise ödül, bize hakkımızı verin, başka da hiçbir
şey istemiyoruz'' şeklinde konuştu.

-BELEDİYE BAŞKANI SİPAHİ-

ANAVATAN'lı Taşdelen Belediye Başkanı Hüseyin Avni Sipahi de cemevine tapu tahsisi olayını Türkiye'de ilk kez kendilerinin gerçekleştirdiğini belirterek, Belediye Meclisinin kendisi dahil 16 kişiden oluştuğunu, 12üyeninonayı ve 4 AK Partili üyenin çekimser oyuyla konunun kararabağlandığını anlattı. Sipahi, ''Tahsisi yapılan arsa iki dönümlük bir arsa.Bu arsa bize şahıs tarafından bağış yapıldı. Biz de belediye olarak, cemevi yapılması için Hacı Bektaş-ı Veli Kültür Tanıtma ve Sosyal Yardımlaşma Derneği'ne tapudan tahsisini yaptık. Tapu kayıtlarına da cemevi olarak geçti'' dedi.

Hüseyin Avni Sipahi, 4 AK Partili Meclis üyesinin, cemevine karşı oldukları için değil, diğer derneklerin de bu şekilde talepte bulunabilecekleri gerekçesiyle muhalefet şerhi koyduklarını söyledi. Konuşmaların ardından, ANAVATAN Genel Başkanı Mumcu'nun da katılımıyla, Belediye Başkanı Sipahi ve dernek yetkilileri, sahnede kurulan masa üzerinde arsanın tapu tahsis protokolünü imzaladılar.