BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  GÜNCEL

Zonguldakta tomruk defilesi!

Maden ocaklarına alınacak işçiler elemeden geçiriliyor Objektiflere de böyle ilginç görüntüler yansıyor.

Abone ol

Dün Türkiye'nin işsizlik rakamlarının açıklandığı saatlerde ajanslara düşen fotoğraflar ülkenin bu alandaki acı gerçeğini bütün çarpıklığıyla yansıtıyordu. Zonguldak'ta Türkiye Taşkömörü Kurumu'na alınacak işçilerin 16 Haziran'a kadar sürecek mülakatları başlamıştı. En ağır işlerden olan maden işçiliğinin sınavı da 'ağır'di.

Adaylar zorlu koşullara dayanıklılıklarını kanıtlamak için önce tomruk taşıdı. 4 metrelik tomruğu omuzuna alarak en uzağa taşıyan rakibine karşı avantaj sağladı. Sıra daha sonra kazma-kürek sallamaya geldi. Onu 'el kontrolü' izledi. Avuç içlerine bakılarak nasırları olup olmadığı kontrol edildi. Gün bittiğinde sınavdan geçen 700 aday yorgun ancak umutluydu. İşte ikisinin duyguları...

21 yaşındaki Göksel Kerçin istanbul'dan gelerek sınava katılmış... "Asıl işim reklamcılık ama buraya daha garanti bir iş diye bakıyorum, onun için sınava girdim. Zor iş ama ne yapalım ekmek parası..." diyordu. Raif Özdemir de ekmek parası peşinde olduğunu belirterek şöyle konuşuyordu: "Her yerde mayo defilesi, burada tomruk defilesi var. Geçimimizi sağlamamız için dedelerimiz ve babalarımızdan öğrendiğimiz madencilik mesleğini yapmak zorundayız."





Kura çekilecek
TTK Üzülmez Müessese Müdürü Recep Danacıoğlu ise bu yıl sınav isteminde bir ilke imza atıldığını belirterek şunları söyledi: "Fiziki özellikleri, medeni hali, doğum tarihi, çocuk sayısı, TTK'da çalışırken ölen yakınının olup olmadığı ve ailede çalışan kişi sayısına göre 100 puan üzerinden puanlama yapılacak. Daha sonra belirlenecek barajı geçenler kuraya tabii tutularak işe alınacak." İşe girmeyi başaranlar günlük 30 YTL yevmiye alacak.