BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  POLİTİKA

DTP kapatılsın talebi

Diyarbakır Başsavcılığı, DTP'nin kapatılması istemiyle hazırladığı dosyayı Yargıtay Başsavcılığı'na gönderdi.

Abone ol

Halkı kışkırttığı ve Türk Silahlı Kuvvetleri'ni (TSK) aşağıladığı iddiasıyla hakkında dava açılan Demokratik Toplum Partisi (DTP) Siirt İl Başkanı Murat Avcı'nın konuşmasını kanıt gösteren Diyarbakır Başsavcılığı, DTP'nin kapatılması istemiyle hazırladığı dosyayı Yargıtay Başsavcılığı'na gönderdi.

Muş'ta çıkan çatışmada öldürülen 14 PKK'lıdan Kenan Demir'in 29 Mart'ta Siirt'te toprağa verilmesinden sonra çıkan olaylara yönelik sözleri nedeniyle Avcı hakkında iddianame hazırlanmıştı. Avcı iddianamede şöyle suçlanmıştı:

"Yasadışı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek, bilerek, isteyerek yardım etmek, Türkiye Cumhuriyeti hükümeti ve askeri teşkilatını aşağılamak, suçu ve suçluyu övmek, halkı suç işlemeye tahrik etmek, kamu malına zarar vermek, iş ve çalışma hürriyetini ihlal etmek, kamu görevlilerini yaralamak."

Avcı, 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanacak. Diyarbakır Başsavcılığı, denetimli serbestlik uygulamasına tabi tutulduğu için günde üç kez emniyete giderek imza atan Avcı'nın tutuklanması istemiyle ağır ceza mahkemesine başvurdu.

Yargıtay Başsavcılığı Siyasi Partiler Bürosu'na gönderilen dosyada da Avcı'nın bölücü terör örgütünü övücü, TSK'yı aşağılayıcı ifadeler kullandığı, bu nedenle DTP'nin de PKK'nın amacı ve propagandasına yönelik faaliyetlerde bulunduğu gerekçesiyle kapatılması talebinde bulunuldu. Avcı, "Ordu, Kürdistan'da akıttığı kanın hesabını vermek zorundadır. Silahlı Kuvvetler, akıttığı kanın hesabını vermek zorunda" demişti.