BIST 10.267
DOLAR 32,27
EURO 34,79
ALTIN 2.412,23
HABER /  GÜNCEL

Zincirbozanda Türkeş niye yok?

Zincirbozan filmde Ülkücü Başbuğ Alparslan Türkeş yok. Yönetmen, Türkeş'in yokluğunu bakın nasıl açıkladı...

Abone ol

Gazeteci Abdi İpekçi suikastı ile başlayarak, 12 Eylül 1080 askeri müdahalesini anlatan Zincirbozan filmi bugüne kadar çekilen 12 Eylül filmlerinden farklı. Filmde bir çok katliamın arkasında Amerika'nın parmağının olduğunu, CIA ajanlarının kol gezdiğini çok açıkça görebiliyoruz..

Senaryosunu Avni Özgürel'in yazdığı ve yönetmenliğini de Atıl İnaç'ın yaptığı Zincirbozan, önce dizi olarak düşünülmüş sonrasında da sinemaya uyarlanmış. Dönemin siyasi liderlerinin anlatıldığı filmde 1080 darbesinde önemli bir payı olan Türkeş'in adının bile geçmemesi bir hayli ilginç. Üstelik Demirel, Ecevit, Erbakan ve Özal ortalarda dolaşırken...

Ve bir de Çorum ve Maraş katliamına değinilmişken Türkeş'den söz edilmemesi, Türkeş'in gölgesinin bile olmaması filmin şimdiden tartışma konusu olmasına neden oldu.

Zincirbozan'ın yönetmen koltuğuna oturan Atıl İnaç, Alparslan Türkeş'in neden filmde yer almadığı sorusu üzerine;

Türkeş'i özellikle koymadık, çünkü Türkeş diğer siyasi liderler gibi şöyle bir geçilecek isim değildi. Herkes sütten çıkmış ak kaşık değil. Türkiye'nin mevcut tablosu içinde payı var, eli kirlidir. Baktığımızda Türkeş idam istemiyle yargılanmış ama idam edilmemiş biri. Sadece bir film Türkeş'i anlatması lazım. Biz onu aklıyormuş pozisyonuna gitmek istemiyoruz. Ayrıca ben Türkeş'i akladığımızı da düşünmüyorum. Çünkü Türkeş'in 80 dönemini anlatmak o kadar da kolay bir şey değil.

Uzun uzun anlatmanız lazım ve bunu tüm samimiyetinizle anlattığınız zaman da ertesi gün başınıza ne geleceğini açıkçası ben kestiremedim. Ama korkutan bir tereddüt değil. Tabii ki Türkiye'nin üzerinde oynan oyunda inanılmaz bir etkisi vardır. Ve birilerinin kalkıp anlatması mutlaka gerekir, çok da cüretkâr bir şekilde anlatılması gerekir. Ama onu kim anlatır şu anda bilmiyorum.

Kaynak: Birgün