BIST 10.657
DOLAR 32,18
EURO 35,01
ALTIN 2.433,45
HABER /  GÜNCEL

Dink cinayetinde jandarma ihmali

Suikast sürecini araştıran İçişleri Bakanlığı müfettişleri, jandarmanın ihmali bulunduğu kanaatine vardı.

Abone ol

Gazeteci Dink'in öldürülmesiyle sonuçlanan süreci araştıran İçişleri müfettişleri, aralarında Trabzon İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz'ün de yer aldığı görevliler hakkında soruşturma izni istedi. Cinayetin azmettiricisi olarak tutuklanan Yasin Hayal'in Trabzon'daki bağlantılarını inceleyen müfettişler, Hayal'in eniştesi Coşkun İğci'nin sorgusunda verdiği bilgilerden yola çıkarak, cinayet öncesi süreçten Trabzon'daki jandarma birimlerinin de bilgisi olduğu kanaatine vardı.
Trabzon'da çok sayıda kişiyle görüşen müfettişler, İğci'nin ifadelerinde yer alan "Dink'in öldürüleceğini jandarmaya da bildirdiği" yönündeki açıklamalarının doğru olduğunu saptadı. İğci'yle de görüşen müfettişler, jandarma görevlilerinin "olaydan haberleri olmadığı" yönünde bilgi vermelerinin ardından, bağlantı kurduğunu söylediği jandarma görevlileriyle İğci'yi yüzleştirdi. İğci, bilgiyi aktardığı uzman jandarma görevlisini birkaç kişi arasından seçerek teşhis etti.
"Jandarma bölgesi olan Pelitli'de herkesin Dink'in Hayal tarafından vurulacağı yönündeki duyumlara vâkıf olduğu"nu belirleyen müfettişler, eylemi jandarmanın bilmemesinin mümkün olmadığını kaydetti.
Trabzon İl Jandarma Komutanlığı'ndan bazı görevlilerin de ihmali bulunduğu saptamasını yapan müfettişler, hazırladıkları raporla, Dink'in öldürülmesinde ihmali bulunduğu gerekçesiyle bazı jandarma istihbarat görevlileri hakkında Trabzon Valiliği'nden "soruşturma izni" istedi. 

Enişte ne demişti?

İğci, Milliyet'in kamuoyuna duyurduğu Emniyet'teki ifadesinde, Hayal'in Dink'i öldürme planını olaydan 5 ay önce jandarma istihbaratına bildirdiğini açıklamıştı. İğci'nin bu ifadesiyle, Emniyet'in yanı sıra jandarmanın da Dink'in öldürüleceğinden haberdar olduğu gün ışığına çıkmıştı. Hayal'in silah bulması için verdiği paranın iadesini istediğini anlatan İğci, "JİTEM görevlileri bizi uzaktan izliyordu. JİTEM görevlilerine sorduğumda, 'Bu işi yapmaz, gözetimimiz altında, biz o işi hallettik' diyorlardı" demişti.