BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,83
ALTIN 2.398,80
HABER /  DÜNYA

Zeytindeki düşüş yanlış ilaçlamadan

Ülkenin önemli zeytin ve zeytin yağı üretim merkezlerinden olan Balıkesir’in Edremit yöresinde rekoltenin bu yıl yüzde 80 düşük olduğunu söy...

Abone ol

Ülkenin önemli zeytin ve zeytin yağı üretim merkezlerinden olan Balıkesir’in Edremit yöresinde rekoltenin bu yıl yüzde 80 düşük olduğunu söyleyen üreticiler, ilaçlamaların yanlış zamanda yapıldığını ileri sürdü.
Küresel iklim değişikliğinden dolayı bölgede yağmurların zamansız yağması sebebiyle ağaçlarda rekolteyi etkileyen halkalı leke hastalığı oluştuğunu söyleyen 8 bin üyeli Edremit Ziraat Odası’nın Başkan Vekili Ali Yılmaz Diker, rekoltede yüzde 80’e varan düşüş yaşandığını açıkladı. Yetkililerin küresel iklim şartlarını göz önünde bulundurmalarını ve zeytin ilaçlama dönemlerinin de değiştirilmesini isteyen Yılmaz Diker, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, “Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK), 2013-2014 yılları raporlarını açıkladı. Bu raporlarında Edremit Körfezi ile ilgili değerlendirmelerinde özellikle geçen senenin var senesi olması ve buna bağlı olarak küresel mevsim değişikliklerinden dolayı yağışların ilkbahar ve sonbahara kaymasından dolayı zeytinde halkalı leke hastalığı baş gösterdi. Zeytin ağaçları altında çalılaşma ve ağaçlarda meyve gözlerinin oluşmamasından dolayı çiçek açımları yaşanamadı. Bu sayede de bölgede önemli ölçüde rekolte düşüşü gözleniyor. UZZK, yapmış olduğu çalışmada bu gibi sorunlar ile bölgemizde yüzde 60’lık bir kayıptan bahsediyor ama bizler görüyoruz ki, kayıplar yüzde 80’lere çıkmakta. 2 yıldır üst üste bölgede halkalı leke hastalığı mevcut. Kullanılan ilaçlar bakırlı ilaçlar olduğu için üretici çok faydasını göremedi. Ayrıca, üretici bu ilaçları zamanında, yani erken kullanmadığı için faydasını göremedi. Küresel iklim değişikliğiyle birlikte zamansız yağan yağmurlar ve bölgedeki baraj ve göletlerin de varlığı sebebiyle yağışların olması bu hastalığın etkenleridir. Edremit Körfezi, Ege Bölgesi olarak değerlendirildiğinde halkalı leke hastalığına karşı birinci ilaçlamanın Şubat ayında, ikincisinin de Nisan ayında yapılması zirai mücadelede telaffuz edilir. Aslında Edremit Körfezi, Ege bölgesinin sol uç noktası ile Marmara bölgesinin en güneyinde bir geçiş noktası. Bizim kanaatimizce bu bölgedeki küresel iklim değişikliklerinden dolayı tarımsal kuruluşlarının AR-GE’lerinin veya bakanlığa bağlı zirai kuruluşların bu bölgedeki halkalı leke hastalığıyla ilgili ciddi şekilde çalışmalar yapıp, mevsim değişikliklerinden dolayı ilaçların kullanılma zamanında farklılıklar olabileceğini hesaplamaları gerekiyor. Mesela halkalı leke ile ilgili Marmara bölgesinde 3 ilaçlama dönemi vardır. Birincisi Kasım - Aralık dönemi. İkincisi Şubat, üçüncüsü de Mart ayları dönemi. İlaç kullanma zamanlarının yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor. Zamanında ve yerinde ilaçlama yapılmalı” diye konuştu.
(İHA)