BIST 10.056
DOLAR 32,26
EURO 34,81
ALTIN 2.430,04
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Zeytinci teneke iddiasına isyan etti

İÜ Öğretim Üyesi Doç. Özçelik'in 'zeytinleri paslı tenekede karartıyorlar' iddiasına Gemlikli zeytincilerden tepki geldi

Abone ol

Bir televizyon programında konuşan İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Beraat Özçelik'in zeytin ile ilgili açıklamaları, zeytin üreticisini ve temsilciliklerini ayaklandırdı.

Doç. Dr. Özçelik'in, 'Zeytin havuzlarının içerisine paslı teneke ya da demir sülfat atıyorlar. Böylece zeytin karartılıyor' iddiasına, Gemlik Ticaret Borsası ve zeytin tüccarları ile üreticileri sert tepki gösterdi.

Borsa Başkanı İlhan Acar, bölgede böyle bir uygulamanın olmadığını ifade ederek, iddiaların zeytin üretimini olumsuz yönde etkilediğini söyledi.

İDDİALAR GERÇEK DIŞI

Zeytin havuzlarının içerisine 'paslı teneke' ya da 'demir sülfat' atılarak zeytinin karartıldığı yönündeki iddianın gerçek olmadığını savunan İlhan Acar, şunları söyledi:

"Ülkemizde Orta Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz Bölgeleri'nde, yani büyük bir alanda yetişen Gemlik tipi zeytinin en ideal bir biçimde yetiştiği yerler Gemlik, Orhangazi, İznik ve Mudanya ilçeleridir.

DALINDA KARARDIKTAN SONRA HASAT EDİLİR

İsimleri belirtilen bu 4 ilçede yetiştirilen zeytinler, dalında karardıktan sonra hasat edilir. Yalnızca su ve tuz ile fermante edilir. Bu alanın dışında yetiştirilen zeytinler ise dalında yeşil iken hasat edilir ve büyük bir bölümü yeşil zeytin olarak pazarlanır.

Yeşil olarak hasat edilen zeytinler siyah sofralık zeytin haline getirilmek istendiğinde boya ya da demir sülfat kullanılarak siyahlaştırılır. Bu konulara değinmeden bir genelleme ile, 'Tüm bölgede yetiştirilen zeytinlerde insan sağlığına aykırı zeytin üretiliyor' türündeki iddialar, bölgemiz zeytinciliğine büyük zarar vermektedir."