BIST 10.337
DOLAR 32,25
EURO 34,68
ALTIN 2.398,55
HABER /  GÜNCEL

Zekat kimlere verilir?

Ramazan ayında 'Alo Fetva hattına en çok zekat konusu soruluyor.

Abone ol

Ramazan Bayramı yaklaşırken ''Alo Fetva'' hatlarına yöneltilen soruların büyük bölümünü, zekat ve fitre ile ilgili konular oluşturuyor.

Samsun Müftülüğü bünyesindeki ''Alo Fetva'' hattında görevli din adamları, AA muhabirine yaptıkları açıklamada, ramazan ayı olması ve Ramazan Bayramı'nın yaklaşması dolayısıyla genellikle zekat, fitre ve fidye konularında sorular aldıklarını söylediler.

Soruların genellikle ''Kimlere zekat ve fitre verebilirim, zekat nasıl hesaplanır, oruç tutamadım fidye verebilir miyim, orucu neler bozar?'' yönünde olduğunu kaydeden görevliler, vatandaşı aydınlattıklarını, cevaplayamayacakları sorular için de Diyanet İşleri Başkanlığına yönlendirdiklerini ifade ettiler.

ZEKAT KİME VERİLİR

''Zekatı dul olan kişiye vermenin uygun olup olmayacağı'' yönünde sıkça soru yöneltildiğini belirten din görevlileri, zekatın gerçekten ihtiyacı olan kişilere verilmesi gerektiğini, yalnızca bir kişinin dul olmasının ya da engelli olmasının zekat vermek için yeterli olmadığını söylediler. Zekatla ilgili diğer bir sorunun ise ''Akrabalara zekat verebilir miyim'' olduğunu belirten yetkililer, anne, baba, dede, nine, çocuk ve torun dışındaki akrabalara, gerçek anlamda yoksullarsa zekat verilebileceğini bildirdiler. Bazı vatandaşların, ev veya araba almak için biriktirdikleri paranın zekatı olup olmadığını sorduğunu ifade eden din adamları, bu soruları ''Eğer bu konuda somut bir girişim varsa, evin demiri alınmışsa veya ödemelere kısmen başlanmışsa söz konusu paranın zekatı olmayacağı ancak, para bir kenarda biriktiriliyorsa zekatının verilmesi gerektiği'' yönünde yanıtladıklarını kaydettiler.

''ALTININ ZEKATI VAR, PIRLANTANIN YOK''

Özellikle kadınların, sahip olduğu mücevherin zekatı olup olmadığı ve nasıl hesaplanacağıyla ilgili çok sayıda soruyla karşılaştıklarını anlatan din görevlileri, ne kadar değerli olursa olsun gümüş ve altın dışında yatırım amaçlı olmayan pırlanta gibi değerli mücevherler için zekat verilmeyeceğini vurguladılar.

Fitrenin ise bu yıl 5 YTL olarak hesaplandığını ve imkanı olan herkesin bayram namazına kadar fitresini vermesi gerektiğini hatırlatan din adamları, fitre veya zekatın, karşıdaki kişinin yoksul olduğu ima edilmeden, incitilmeden verilmesi gerektiği konusunda da vatandaşları uyardılar.

Fidyenin ise sağlık sorunları nedeni ile oruç tutamayan ve bundan sonra da tutması mümkün olmayan kişiler tarafından verilmesi gerektiğine işaret eden görevliler, ''Fidyemi taksitle ödeyebilir miyim?'' sorusu ile sıkça karşılaştıklarını ifade ederek, 30 gün için yaklaşık 150 YTL tutan fidyenin taksitle ödenebileceğini kaydettiler.