BIST 10.159
DOLAR 32,18
EURO 35,06
ALTIN 2.471,92
HABER /  GÜNCEL

Telekomda bir ilk olacak

16 Ekim'e sayılı günler kaldı.. Türkiye Haber-İş Sendikası yine uyardı..

Abone ol

Türk Telekom'da çalışan Türkiye Haber-İş üyesi 26 bin 500 işçi, 16 Ekime kadar toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamazsa kurum tarihinde ilk kez greve çıkacak.

Türkiye Haber-İş Sendikası Genel Başkanı Ali Akcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl Türk Telekom'da 7. dönem toplu iş sözleşmesi görüşmelerini yaptıklarını belirterek, özelleştirme sürecine kadar kurumda işçiler açısından önemli bir sorun yaşanmadığını söyledi.

Geçen dönem ki toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin özelleştirme süreciyle paralel yürüdüğünü ifade eden Akcan, özellikle ikramiyeler gibi kamu statüsünden çıkıldığında kaybedilecek hakların toplu iş sözleşmesi güvencesine alınmasını talep ettikleri için geçen dönem ki toplu sözleşme döneminde de grev kararı alıp uygulama tarihi belirlediklerini belirtti. Akcan, görüşmelerin anlaşmayla sonuçlanması üzerine geçen dönemki toplu sözleşmenin masa başında bitirildiğini kaydetti.

Kurum kamu bünyesindeyken ücret zamlarının hükümet ile Türk-İş arasında imzalanan protokol çerçevesinde belirlendiğini anlatan Akcan, idari ve sosyal maddelerde ise değişiklikler yaşanabildiğini dile getirdi. Akcan, işçilerin, özelleştirme süreci dışında kurumdaki uygulamalar nedeniyle herhangi bir eyleminin söz konusu olmadığına işaret eden Akcan, bu dönem ki toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamazsa Türk Telekom işçisinin de Türkiye'nin de bir ilk yaşayacağına dikkati çekti.

Kurumun 2000 yılında statüsü değişinceye kadar memurların ağırlıkta olduğunu ifade eden Akcan, bu döneme kadar kurumdaki işçi oranın yüzde 30 civarında olduğunu belirtti. Memurların başka kurumlara geçmesi, yeni işçi alımı gibi nedenlerle kurumdaki işçi oranının arttığını söyleyen Akcan, bugün Türk Telekom şebekesinin yüzde 90'ında üyelerinin çalıştığını vurguladı.

Kurumda bugüne kadar bir grev gerçekleşmediğinden tam olarak neler yaşanabileceğinin kestirilemediğini söyleyen Akcan, böyle bir durumda yaşanan arızalardan, 1 hafta içerisinde telefonların yarısının kullanılamaz hale gelmesinin, 1 santral sahasında günde 20 ADSL arızası çıkmasının muhtemel olacağını ifade etti.

Akcan, Türk Telekom'da olası bir grevin, başta medya, bankacılık, iletişim sektörleri olmak üzere tüm toplumu etkileyeceğini,ATM'lerin, GSM operatörlerinin hizmet veremez duruma gelebileceğini kaydetti. Son ana kadar iyi niyetle makul taleplerinin karşılanmasını ve masadan toplu iş sözleşmesini imzalayarak kalkmak istediklerini vurgulayan Akcan, ''Ama diğer taraftan tüm iş yerlerinde grev gözcülerimizi belirledik, nöbet çizelgelerimizi hazırladık. Grev önlüklerimiz, pankartlarımızla 16 Ekimi bekliyoruz'' dedi.