BIST 10.083
DOLAR 32,39
EURO 34,78
ALTIN 2.433,01
HABER /  POLİTİKA

Zana'dan yemin günü eylem hazırlığı

20 yıl önce Meclis'te yaptığı Kürtçe yemin ile büyük bir krize yol açan Leyla Zana yeni bir eylem hazırlığında...

Abone ol

Nergis DEMİRKAYA
İNTERNETHABER

ANKARA- Tam 20 yıl önce Meclis'e milletvekili olarak giren Leyla Zana'nın başında sarı-kırmızı-yeşil bir bantla yaptığı Kürtçe yemin hala hafızalardan silinmedi. Zana ve arkadaşlarının dokunulmazlıklarının kaldırılıp tutuklanmalarına giden sürecin fitilini ateşleyen bu yemin töreni Zana'nın ikinci kez Meclis'e girişi ile tekrar gündemde.

 DEMİRTAŞ İDDİALARI YALANLADI AMA...
Meclis'te ikinci bir yemin krizi çıkacak söylentilerinin ardından açıklama yapan Selahattin Demirtaş, "Meclis'teki yemin töreninde kriz olmayacak. Bu yöndeki haberler doğru değil" diyerek iddiaları yalanladı. DETAYLI BİLGİ İÇİN TIKLAYIN!..

Merakla beklenen yemin törenine sayılı günler kaldı. Gözler şimdi Zana'nın nasıl yemin edeceğinde. Bu konudaki soruya katıldığı bir televizyon programında espri ile karışık, "Acaba bu sefer de türban mı takıp gitsem. Ecelime mi susadım hayır" yanıtı veren Zana Kürtçe yemin etmeyecek görünüyor, ama kulislerde konuşulanlara göre bir eylem hazırlığı var.

BEYAZ ÖRTÜ BARIŞ ÇAĞRISI DEMEK

Kulağımıza çalınan iddialara göre Leyla Zana Meclis'e başında beyaz bir tülbentle girebilir. Anlatılanlara göre Zana'nın amacı beyaz tülbenti takarak "Kürt kadınlarını temsil ediyorum" mesajı vermek.

Kürtçe'de "Leçek" adı verilen bu beyaz örtünün Anadolu kültüründe özel bir anlamı var. Anaerkil toplumlardan bugüne gelen efsanelere göre bir kavga durumunda kadın bu örtüyü ortaya atıyor ve -yaşanan bir aşiret kavgası veya iki erkeğin kavgası olabilir- o kavga duruyor.

Leçek olarak ifade edilen bu örtü bugüne kadar şiddetin durması için çeşitli eylemler yapan Kürt annelerince de bu gerekçeyle kullanıldı. Kendilerini "Barış anneleri" olarak tanımlayan kadınlar yaptıkları eylemlerde bu başörtüsünü taktı, kimi zaman şiddetin durdurulması için çağrı yaptıkları üst düzey devlet görevlilerine gönderdi, kimi zaman da umutsuzluklarını ifade etmek için bu başörtülerini yaktı.

TÜRBAN YASAĞINA GÖNDERME

Leyla Zana türban yasağını doğru bulmayan siyasetçilerden biri. Zana, yemin'le ilgili soruyu yanıtladığı programda bu yasağı doğru bulmadığını belirterek, "Başbakan çok umut verdi. Genç kızların hayatı karardı. Bırakın insanlar eğitimini bitirsin. Ara formüller yok bizde ama bu ara formülleri yaratmak lazım. Eğitim bitsin mesleki durum o zaman tartışılır. Bir çözüm bulmak lazım" demişti. Zana ne kadar 'bu konuda görev bana düşmez' dese de vermeyi planladığı mesaj türban yasağına da bir gönderme olacak.

İşte Zana'nın Barış Annelerinin şiddetin durması için "Barışın simgesi" olarak kullandıkları bu beyaz örtüyü takarak Meclis'e girebileceği konuşuluyor.

Yemin törenine kısa bir süre kaldı. Zana'nın bu planını gerçekleştirip gerçekleştirmeyeceğini hep birlikte izleyeceğiz.