BIST 10.015
DOLAR 32,38
EURO 34,72
ALTIN 2.433,63
HABER /  GÜNCEL

Yunanistan piyasaları alt üst etti

Yunanistan ekonomisiyle ilgili endişeler, İngiltere, Fransa ve Almanya borsalarında haftanın son işlem gününde de yaklaşık yüzde 1'lik düşüşe yol açtı.

Abone ol

Avrupa borsaları, Yunanistan'ın ekonomisiyle ilgili devam eden endişler nedeniyle cuma günü de düşüşteydi.

Sabah saatlerinde, İngiltere, Fransa ve Almanya borsalarında işlem gören hisseler yaklaşık yüzde 1 oranında değer kaybetti. Yunanistan borçlarını ödeyebilmek için AB ve IMF tarafından hazırlanan kurtarma paketinin yeni taksidinin aktarılmasına ihtiyaç duyuyor. Ülkenin borçlarını ödeyemez hale gelmesinin Avrupa çapında yayılabilecek zincirleme bir etki yaratmasından endişe ediliyor.

Avrupa Komisyonu'nun ekonomiden sorumlu üyesi Olli Rehn, Papandreu hükümetinin yeni bütçe kesintileri ve özelleştirmeleri ay sonunda önce meclisten geçirebilmesi durumunda, bir sonraki ödemenin planlandığı gibi Temmuz ayında yapılacağını söylemişti.

İspanya'da yapılan bir tahvil satışı sırasında yatırımcıların daha yüksek geri dönüş oranları talep etmesi de endişeleri artırdı.

Yeni bakanla hisseler yükseldi

Günün daha erken saatlerinde Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, bütçe kesintilerinin onaylanmasına yönelik girişimleri çerçevesinde yeni bir maliye bakanı atadı.

Evangelos Venizelos'un görevi devralması, Yunan bankalarının hisselerinde sıçramaya neden oldu. Ancak Yunan şirketlerinin hisselerinin yükselmesine rağmen, uzmanlar kabinede yapılan değişikliklerin piyasaların güvenini sağlayıp sağlayamayacağı konusunda bölünmüş durumda.

Almanya lideri Angela Merkel ve Fransa cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy de, Berlin'de bugün yaptıkları toplantıda Yunan krizini ele aldı.

Yunan hükümetinin girişimlerine destek verdiklerini söyleyen iki lider, yapılması gerekenler konusunda ise hemfikir değil. Merkel, yükün önemli bir kısmını özel kredi şirketleri ve hisse sahiplerinin sırtlanması gerektiğini düşünüyor. Yunan tahvillerinin büyük bölümü Fransa'nın üç büyük bankasının ellerinde bulunuyor.

Papandreu, kurtarma paketinin bir sonraki ödemesini bekleyen Yunanistan'a siyasi istikrar getirmeye çalışıyor.