BIST 9.992
DOLAR 32,36
EURO 34,71
ALTIN 2.434,46
HABER /  GÜNCEL

TSE ‘helal gıda’ belgesi verecek

Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Başkanı Hulusi Şentürk helal gıda standartları ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu

Abone ol

Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Başkanı Hulusi Şentürk, 16-17 Mayıs 2011'de Kamerun'da 33 İslam ülkesinin katımıyla yapılan toplantıda helal gıdayla ilgili standartların kabul edildiğini belirterek, "Bu standartların Türk standardı olarak kabulüyle ilgili süreci başlattık. Sonbaharda bu belgelendirmeye biz de başlayacağız. Yıllık 930 milyar dolar olan helal gıda pazarı var. Böylesine devasal bir helal gıda pazarında Türk iş adamlarının sahaya 3-0 önde çıkmalarını sağlamak zorundayız" dedi.

İslam Konferansı Teşkilatı'nın çalışmaları sonucunda İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü'nün (SMIIC) kurulduğunu, kuruluşun başkanlığını kendisinin, genel sekreterliğinin de TSE'nin belirlediği görevli tarafından yürütüldüğünü kaydeden Şentürk, ilk etapta helal gıda konusunda çalışmalar yaptıklarını anlattı. Geçen hafta Polonya'da CEN ve CENELEC toplantısına katıldığını ifade eden Hulusi Şentürk, iki kurumun stratejik planında önümüzdeki dönemde helal gıda belgelendirme konusuna geçiş kararının yer aldığını anlatarak, şu değerlendirmelerde bulundu:

"AB de buna geçiyor. Ve adamların stratejik plana yazdıkları şey şu; sırf yıllık belge bedeli beklentisi 600 milyon euro. Dolara vurursanız 900 milyon dolar eder. Sadece AB'nin beklentisi olan pazar payı bu. Eğer biz bu pazara giremezsek ne olacağını söyleyeyim, Türkiye sathında da bu yüzlerce milyona tekabül eden yıllık bir getiridir, bu parayı yine Avrupalılar almaya devam edecekler."